Hlavní obsah

1111! Jágr s Floridou loupil v Montrealu, přesto mu aplaudovala celá hala

Montreal/Praha

Přijel, viděl, zvítězil. Jaromír Jágr se spoluhráči z Floridy vyplenili Bell Centre, vyprodaný stánek hrdých Montreal Canadiens, s 24 triumfy ve Stanley Cupu nejúspěšnějšího klubu historie NHL. Zatímco Panteři mají zaděláno na postup do play off, domácí strádají a dvanáct zápasů před koncem základní části ztrácejí na poslední postupovou pozici ve Východní konferenci devět bodů. Výhra by se jim tedy náramně hodila. Přestože Florida sebrala Habs další porci naděje, dočkal se čtyřiačtyřicetiletý nejstarší hráč soutěže bouřlivého aplausu.

Foto: Paul Chiasson, ČTK/AP

Jaromír Jágr při rozbruslení před utkáním Floridy s Montrealem.

Článek
Fotogalerie

Stalo se tak v 52. minutě zápasu, kdy Jágr asistoval u trefy Barkova na konečných 4:1. Když se na světelné kostce nad ledem objevil údaj, že se jedná 1111. přihrávku a 1856. bod české legendy v kariéře v NHL, ocenilo jej více než 21 000 diváků v hale hlasitými ovacemi.

„Montreal je velké hokejové město. Hrát tady je vždy zážitek. Lidé tu hokej milují, bez ohledu na to, jak se Canadiens daří," citoval českého veterán oficiální server nhl.com.

„Pamatuji si, že jednou jsme tady s New York Rangers vedli po třiceti minutách 5:0 a diváci pořád fandili. Nemohl jsem tomu věřit, protože kdyby se to samé stalo v Madison Square Garden, lidé by nás vybučeli. Tohle pro mě bylo velké překvapení, stejně tak, že jsme nakonec prohráli 5:6," zavzpomínal Jágr.

Publikum ocenilo Jágrovu hokejovou dlouhověkost i ohromující statistické milníky, které nejproduktivnější Evropan stále vylepšuje. Hlavním hrdinou večera však byl Vincent Trocheck, který vstřelil úvodní gól a podílel se i na trefě Jiřího Hudlera, jenž s ním nastoupil ve druhé formaci. Dvaadvacetiletý rodák z Pittsburghu navázal na své výkony z předchozích zápasů (získal osm bodů v posledních čtyřech utkáních), za něž si v pondělí vysloužil ocenění pro druhou hvězdu týdne.

„Hraje teď vážně skvěle," chválil ho Jágr. „Dobře bruslí a nabral sebevědomí, což je vidět na jeho střelbě. Je to hodně podceňovaný hráč. A to je dobře. Soupeři si ho tolik nehlídají, i když my v kabině dobře víme, co umí."

Džegr, pozor!

Sám Trocheck s novináři po utkání nemluvil, ve druhé třetině mu totiž Alex Galchenyuk vyrazil hokejkou několik zubů.

Jágr si díky asistenci udržel s 54 body vedení v produktivitě českých hokejistů v sezóně před Davidem Krejčím. V historických tabulkách jsou před ním už jen kanadské legendy Mark Messier (1887 bodů) a nedostižný Wayne Gretzky (2857). Právě „The Great One" se v poslední době opakovaně obdivně vyjádřil na adresu české hvězdy. A to přivedlo tenistu Radka Štěpánka, k nápadu, aby svého kamaráda na dálku v žertu varoval:

„Džegr, pozor! Ten vlevo říkal, že až se mu budeš moc blížit, nazuje brusle a začne zase hrát!" napsal na svém facebookovém účtu daviscupový reprezentant k fotografii se slavným kanadským hokejistou, s nímž se nechal zvěčnit na právě probíhajícím turnaji v Indian Wells.

Reklama

Související témata: