Hlavní obsah

Gólů ubývá, proto NHL chystá radikální změnu! Brankáři mají mít menší výstroj

Pouze 5,4 gólu na zápas padá v průměru v probíhajícím ročníku NHL, což je nejnižší číslo od sezóny 2003/04. Vedení soutěže cítí, že atraktivitě hry nízký počet vstřelených branek nepřidává, a tak by už od nadcházející sezóny mohlo dojít k radikální změně. Generální manažeři všech třiceti týmů NHL absolvovali v úterý ve floridském Boca Ratonu druhé kolo jednání, z něhož vyplynulo zajímavé resumé - gólmani by měli mít menší výstroj. Návrh ještě musí odsouhlasit soutěžní komise a Rada guvernérů.

Foto: Duane Burleson, ČTK/AP

Brankář Detroitu Petr Mrázek.

Článek

Právě zredukování brankářské výstroje je podle generálních manažerů klubů tím nejrychlejším a nejpohodlnějším způsobem, jak docílit nárůstu gólů. Jeden z ředitelů hokejových operací NHL Kay Whitmore prohlásil, že na novém prototypu výstroje bude spolupracovat hráčská asociace NHLPA s několika vybranými brankáři NHL.

„Myslím si, že sami brankáři cítí, že by měl být viditelnější rozdíl mezi špičkovými brankáři a těmi ostatními. A právě tento rozdíl v současnosti minimalizuje gólmanská výstroj," řekl Whitmore pro nhl.com.

Finální návrh by měl být zhotoven do června, aby gólmani měli dostatek času vyzkoušet si novou výstroj před startem zářijových přípravných kempů. Změny by se měly dotknout rozměrů chráničů hrudi a rovněž kalhot.

Diskutovalo se i o dalších možných změnách

„Mluvili jsme s designéry a výrobci. Chápou, že potřebujeme zeštíhlit jednotlivé vrstvy výstroje tak, aby byla zachována bezpečnost brankářů," dodal Whitmore.

„Za posledních dvacet let se pozice brankář změnila. Výrazně se zlepšili, jsou to velcí chlapi se skvělou technikou. Jejich vybavení navíc obrovsky narostlo. Kvůli těmto aspektům je pák docela těžké dávat góly," nechal se slyšet generální manažer Tampy Bay a bývalý vynikající útočník Steve Yzerman.

Generální manažeři hledali i další způsoby, jak zvýšit počet gólových příležitostí. Jedním z diskutovaných témat byla i možnost odebrat týmu hrajícímu v oslabení výhodu vyhodit puk přes všechny čáry bez odpískání zakázaného uvolnění. Padl i návrh na fixní dvouminutové trvání přesilovky bez ohledu na to, jestli útočící celek v početní výhodě skóruje, či nikoliv.

Reklama