Hlavní obsah

Montreal má utrum, ale Fleischmann klidně může myslet na Stanley Cup

Vancouver/Praha

Sezónu NHL začal v Montrealu, který už si o play off může nechat jenom zdát, ale Tomáš Fleischmann naopak pořád může snít o Stanley Cupu. Gólem ve Vancouveru totiž pomohl obhájcům trofeje z Chicaga k osmému postupu do vyřazovací části v řadě.

Foto: DARRYL DYCK, ČTK/AP

Tomáš Fleischmann v utkání s Vancouverem.

Článek

Fleischmann si v dlouhodobě nejlepším týmu NHL (tři Stanley Cupy od roku 2010) znovu vylepšuje svou pověst. Ve 13. zápase za Blackhawks, kam byl vytrejdován z Canadiens společně s Dalem Weisem, dával jednatřicetiletý útočník čtvrtý gól. A kromě utkání s Dallasem, kde měl tři minusové body, ukazuje, že se vyplatí.

„Spoustě lidem otevřel oči, je ohromně šikovný," tvrdí o Fleischmannovi nejproduktivnější hráč sezóny Patrick Kane. „Je sebevědomý, trpělivý. Prostě dobrá posila."

Když byl Fleischmann před mistrovstvím světa 2008 v Québeku požádán o svou osobní charakteristiku, po chvíli přemýšlení nervózním hlasem pronesl: „Hmm... přihrávka, střela, něco jako Patrik Eliáš."

Od té doby se ‚Flaška' v NHL vyprofiloval jako šikovný zakončovatel, kterému ale kariéru zbrzdily vážné zdravotní problémy. Ačkoli se nějakou dobu musel potýkat s následky trombózy, v roce 2011 uzavřel s Floridou čtyřletou smlouvu na 18 miliónů dolarů a v sezonách 2011-12 a 2012-13 byl nejproduktivnějším hráčem Panthers.

Loni ale odnesl snahy manažera Dalea Tallona o přebudování kádru a před play off zamířil do Anaheimu. Po sezóně se však stal nechtěným a nový kontrakt získal až na kempu Canadiens.

Když v neděli zavěsil do horního rohu branky Canucks, potvrdil tím, co od něj Blackhawks v play off čekají. „To je ale jenom jedna jeho tvář. Dokáže nám prospět v oslabení, dobře čte hru. Mám ho vážně rád," řekl kouč Chicaga Joel Quenneville.

V týmu šampiónů by mohl Fleischmann vyrazit ke hvězdám. V play off se totiž rodák z Kopřivnice dostal nejdál před sedmi lety s Washingtonem, který v konferenčním semifinále vypadl s Pittsburghem.

„Od prvního tréninku se v Chicagu cítím jako doma. Takže si jen hraju svůj hokej. Je to pro mě jednoduché," řekl Fleischmann.

Reklama

Související témata: