Hlavní obsah

Už ani teorie... V play off NHL bude po 46 letech chybět kanadský tým

Ottawa/Praha

Po šestačtyřiceti letech končí všem kanadským klubům sezóna už po základní části. V historii NHL se to přihodilo potřetí. Žádné matematické propočty ani zběsilá teorie nepomůžou. Slogan: Hokej je naše hra, hořkne kanadským patriotům na jazyku. Poslední zhasl plamínek, který se snažila rozfoukat Ottawa.

Foto: Eric Bolte, Reuters

Alexej Jemelin (74) s Montrealem bude v play off NHL chybět, detroitský Dylan Larkin (71) ještě má šanci na postup.

Článek

Když v roce 1970 skončili pod čarou Toronto a Montreal, rozhodovalo o absenci Canadiens v play off skóre. Tentokrát je propast mnohem hlubší.

Dá se namítnout, že mraky Kanaďanů přece o Stanley Cup budou hrát za americké týmy. Jenže naposled slavil trofej kanadský klub v roce 1993, kdy juchal Montreal a třeba Maple Leafs čekají na další pohár dokonce od roku 1967.

Sedm kanadských klubů mimo play off
Calgary Flames - Zklamali gólmani, 248 inkasovaných gólů je nejvíc v NHL. Nejlepší sezónu kariéry nezopakoval Hudler a byl vyměněn na Floridu. Flames ale mají hráče (Gaudreau, Monahan, Hamilton), kteří se mohou stát brzy opravdovými tahouny.
Edmonton Oilers - Od roku 2006 chybějí v play off a ani letošek není výjimkou. Klub vyzobává hráče z nejvyšších příček draftu (Hall, Nugent-Hopkins, Jakupov, McDavid), ale fanoušci přicházejí o poslední naděje dlouho před koncem základní části.
Montreal Canadiens - Po famózním rozjezdu sezóny - devět výher v řadě - přišlo listopadové zranění Careyho Price a temné období, kdy bez největší hvězdy uhráli Habs v prosinci a v lednu dohromady jen šest vítězství.
Ottawa Senators - Ani výjimečné výkony obránce Erika Karlssona, který je s bilancí 14+62 na 4. místě bodování NHL, nedovedly Senators mezi nejlepší osmičku Východu. Loni se Ottawa protáhla do play off díky super formě brankáře Hammonda, letos se zázrak neopakoval. Ottawa inkasovala 235 gólů, druhý nejvyšší počet v konferenci.
Toronto Maple Leafs - Kouč Babcock a manažer Lamoriello odstartovali období hlubokých změn. Klub vyměnil kapitána Phaneufa a chce stavět na mladých hráčích (Nylander). Fanoušci musí mít trpělivost.
Vancouver Canucks - Nejspíš nastal čas na zásadní změny. Bratrům Sedinovým je pětatřicet a sami všechno nezmůžou. Od finále 2011 nevyhráli Canucks v play off jedinou sérii.
Winnipeg Jets - Loňské vzepětí nezopakovali, ačkoli entuziasmus fanoušků přetrvává. Utrpěli zraněním gólmana Pavelce. Na kontě mají o 12 výher méně než v minulé sezóně.

Největší hvězdy se občas zdráhají hrát doma, zvlášť když kurs kanadského dolaru slábne, a raději kývnou na kontrakt, který zajišťuje i příjemnější klima a podstatně menší tlak ze strany fanoušků a médií. V USA se pozornost lidí rozptýlí mezi baseball, basket, americký fotbal. Vždyť v některých destinacích ani pořádně nevědí, co to vlastně ten hokej je. Ale v Kanadě? Tam jste jako hokejista pod mikroskopem.

„V Edmontonu i v Calgary byli lidi hodně zapálení," srovnával Roman Hamrlík, který v NHL odehrál 1395 zápasů. „Ale v Montrealu je to ještě o něčem jiném. Hokejisty tam berou jako celebrity. Kdybyste šel po ulici bosý, a oni zjistili, že hrajete hokej, tak vám dají svoje tenisky."

Každodenní masáž ale někdy bývá kontraproduktivní. „Snažím se to brát z té pozitivní stránky. Když lidi hokej zajímá a fandí, tak je to dobře. Při play off ale nemůžete normálně chodit po ulici, to prostě nejde," říká centr Tomáš Plekanec, který v Montrealu působí už od roku 2003. „Před každou sezónou se mluví o tom, že tentokrát na Stanley Cup opravdu zaútočíme."

Jenže Plekanec se s Habs dostal nejdál do konferenčního finále v roce 2010. A také další kanadské kluby zůstávají v posledních letech pod vrcholem.

Celá země v roce 2007 fandila Ottawě, kterou ale v poslední sérii sezóny přejel Anaheim 4:1 na zápasy. V roce 2004 nezvládlo sedmý duel finále Calgary a o dva roky později Edmonton. Když Vancouver prohrál doma rozhodující finálový zápas s Bostonem, frustrovaný dav zapaloval auta a plenil centrum města.

Letos budou mít fanoušci kanadských klubů od podobných nerváků pokoj. Mezitím můžou vzývat lepší budoucnost a uklidňovat se, že kalamitní situace se opakuje maximálně jednou za 46 let.

Reklama

Související témata: