Hlavní obsah

Oslabení za krysy? To snad ne, podivoval se Jágr

vap, jisSport.cz

Ani opakované oslabení, do kterého se dostali kvůli nezvyklému prohřešku, hokejistům Floridy výhru nad New Jersey (3:2) nevzalo. První lajna Jaromír Jágr - Aleksander Barkov - Jonathan Huberdeau, obstarala všechny branky Panthers. Parádní představení, Jágr si vylepšením statistik zajistil další bonus... Tématem večera se ale staly i krysy na ledě. A v souvislosti s tím i přesilovky ve prospěch New Jersey.

Foto: Joe Skipper, ČTK/AP

Útočník Floridy Jaromír Jágr nechápe, proč jeho tým dostal trest za to, že fanoušci zasypali led umělými krysami.

Článek

„Nesouhlasím s tím," pozastavil se Jágr nad verdiktem rozhodčích, kteří opakovaně domácí potrestali za vetřelce na ledě. Tedy za stovky gumových hraček. Ty vedení klubu rozdalo fandům při příležitosti dvacátého výročí „krysího příběhu", který neodmyslitelně patří do dějin Panthers.

Scott Mellanby v sezóně 1995/96 ubil v šatně zatoulanou krysu hokejkou, kterou pak dal dva góly a pomohl klubu k historické výhře. Souhrou náhod se příběh dostal na veřejnost. Od té doby je krysa neoficiálním maskotem klubu.

Nebylo to určitě poprvé, co se gumové krysy nebo jiné předměty v masovějším měřítku objevily na ledě. NHL kdysi kluby varovala před podobnými kousky. Florida za to teď pykala. Pozdě přicházely žádosti na světelné tabuli, aby fanoušci už nic neházeli na led, zatímco pořadatelé odhrnovali desítky krys. Divácké hrátky tentokrát pro domácí skončily šťastně.

Kdo pozná, komu fanoušek fandí?

„Ale liga by s tím měla něco dělat," vyjadřoval Jágr nesouhlas s tím, jak lacino přišel soupeř k přesilovce. „Vždyť to klidně mohl hodit fanoušek New Jersey," pokračoval Jágr a zauvažoval i v tom smyslu, že by se to v play off mohlo stát zbraní soupeře. „Pokud nám budou dávat trest, kdykoliv někdo hodí krysu na led, jak to bude v play off? To si potom (soupeři) můžou najmout člověka, co ty krysy bude házet a oni budou hrát přesilovku pořád. Nedává mi to smysl," kroutil Jágr hlavou.

Florida se musela v tomto případě bránit v oslabení hned dvakrát. Po obou svých gólech ve třetí třetině. Nejprve ve 44. minutě, když Huberdeau druhou trefou dovršil obrat v utkání poté, co akci skvěle řídil Jágr. A další gól a hned i trest (opět za "zdržování") přišel v 58. minutě, kdy na 3:1 dával Aleksander Barkov, a byla to opět hlavně Jágrova zásluha. Český matador, který byl vyhlášen třetí hvězdou utkání, získal puk v obranném pásmu, při úniku dva na jednoho naznačil střelu, ale nakonec servíroval finskému parťákovi přihrávku před odkrytou branku.

Přesilovku hosté opět nevyužili, dokázali snížit až v úplném závěru, více už nestihli. Ale ani Panteři. Nicméně vysloužili si chválu. Zejména první lajna.

„Hráli mimořádně," pochválil první útok trenér Gerard Gallant. „Potvrdili, že jsou našimi lídry."

Čtyřiačtyřicetiletý Jágr v tomto ročníku má na kontě už 61 bodů (25 gólů a 36 asistencí). Šedesátibodovou hranici nejméně v 18 sezónách pokořili jen další tři legendy - Wayne Gretzky (celkem 19x), Gordie Howe (21x) a Ron Francis.

Jágr získá po dosažení 60 bodů i bonus 100 tisíc dolarů, který má v kontraktu s Floridou. K základnímu příjmu 3,5 miliónu dolarů si už v této sezóně připsal 1,5 miliónu za sehrání nejméně 45 utkání. Ve hře mohou být prémie za play off...

Panthers dosáhli 43. vítězství v sezóně, vyrovnali tím klubový rekord. Stále však nemají úplně jistý postup do play off. Přijít o něj ovšem mohou jen čistě teoreticky. To spíše mohou pomýšlet na prvenství v Atlantické divizi. Na Tampu mají dvoubodový náskok, oba celky hrají ještě pět utkání základní části. "Tohle vítězství jsme potřebovali. Teď máme první místo v tabulce ve svých rukách," dodal Huberdeau.

Reklama

Související témata: