Hlavní obsah

Budeme vzhlížet k Jágrovi a spoléhat na něj, říká po postupu do play off Huberdeau

Sunrise

Podařilo se mu Floridu teprve potřetí v historii protlačit do play off, teď ale bude Jágrova přítomnost ještě důležitější než doposud. Ze slov trenéra i Jágrových spoluhráčů je cítit, že všichni spoléhají na zkušenosti slavné „68“. Vždyť většina hvězd Panterů zažije své vůbec první vyřazovací boje, Jágr osmnácté.

Foto: Robert Mayer, Reuters

Aleksandera Barkova (vlevo) i Jonathana Huberdeaua (vpravo) čeká vůbec první play off v kariéře. Spoléhat hodlají na zkučenosti Jaromíra Jágra (uprostřed).

Článek

Jágr se dokonce dvakrát probil až ke slavnému Stanley Cupu. Ještě s tučňákem na dresu se z něj radoval ve dvou sezónách po sobě. Kdo ví, co si z toho sám pamatuje. Vždyť je to už 25, resp. 24 let. V té době ještě tým Florida Panthers ještě ani neexistoval. Založen byl až v roce 1993.

Většina hvězd z týmu ze Sunrise si výjimečnost vyřazovacích soubojů v nejslavnější soutěži světa vyzkouší poprvé. Hráči jako Jonathan Huberdeau, Aaron Ekblad, Aleksander Barkov, Vincent Trocheck či Nick Bjugstag neví, pod jakým tlakem se nyní ocitnou.

Jak se s tím hodlají vyrovnat? „Budeme spoléhat na něj," odpověděl na otázku Huberdeau a pokýval směrem k Jágrovi. „Nesmíme to přehánět, ale on je tím, ke komu budeme vzhlížet a zároveň tím, kdo nám pomůže - speciálně nám, kteří nevíme, co (play off) to je," dodal dvaadvacetiletý Kanaďan.

Jágr strach nemá

Z jeho slov je cítit, že důležitost Jágrovy pozice v nejdůležitější části sezóny ještě vzroste. „Vždyť je to jeho 18. play off, moje první. On strach nemá," vysvětlil Huberdeau.

Jágrovi se ve Floridě daří. I kvůli nepostradatelné pozici, kterou si v týmu Panterů vydobyl. Kladenský rodák má rád, když na něj celý tým spoléhá. Vůdce kabiny má teď přesto před sebou náročné období. „Velkou vědu z toho dělat nebudu," nechal se slyšet Jágr.

A hned přidal, co spoluhráčům v kabině řekne: „Prostě hrajte jako doteď. Proč se stresovat, když nemusíte? Ať se stane cokoliv, prostě si tím musíte projít. Tak to musíte cítit," přiznal Jágr, že ctí podobnou filozofii jako trenér Ivan Hlinka, který po vítězství v Naganu proslul průpovídkou: „Hlavně se z toho nepos..."

Nic se nezmění, říká Gallant

Na Jágrovu vůdčí roli bude znovu spoléhat i trenér Gerard Gallant: „Nebude dělat nic jiného oproti tomu, co dělá teď. Odvádí s našimi chlapci dobrou práci, je jejich lídrem. Neočekávám, že by se teď (se vstupem do play off) změnila jediná věc."

Strach z neznáma ale v kabině je cítit. „V našem týmu jsou pořád pochybovači, a to je v pořádku. Pořád máme velmi mladý tým. Jsou tu buďto velmi mladí hráči nebo velmi staří hráči," smál se Jágr.

Letošní vyřazovací boje NHL startují 13. dubna. Na Floridě ale věří, že jejich tým se do play off zapojí později. V hokejové aréně BB&T Center je totiž na toto datum naplánovaný koncert. Ve většině předchozích sezón by to nevadilo. Ale letos to problém je. Jágr a spol. totiž zajistili pro Floridu poprvé od roku 2012 účast v play off.

Reklama

Související témata: