Hlavní obsah

Dny zúčtování. Nalomený Boston drží osud ve vlastních rukách

Boston/Praha

Před každým domácím zápasem v TD Garden procházejí fanoušci Bostonu kolem sochy, která zobrazuje posvátný okamžik z dějin Bruins. 'Letící' Bobby Orr jim připomíná rozhodující gól, jenž znamenal zisk Stanley Cupu ve finálové sérii se St. Louis v květnu 1970.

Foto: Profimedia.cz

Hokejisté Bostonu slaví gól do sítě New Jersey Devils v zápase NHL.

Článek

Příznivci Bruins se teď však nekochají historií, ale pěkně se nervují, zda jim v sobotu neskončí předčasně sezóna. Tři zápasy do konce základní části je Boston prvním týmem pod čarou s jednobodovou ztrátou na Philadelphii (má druhou divokou kartu pro postup) a Detroit (je na 3. místě Atlantické divize)

Boston však drží svůj osud ve vlastních rukách. Když ve zbylých třech domácích zápasech vyhraje, z toho nad Detroitem v základní hrací době, postoupí do play off.

Kdo by to řekl, jaké to ještě budou nervy, když 14. března patřila Bruins vedoucí pozice v divizi s 86 body, což znamenalo desetibodový náskok před Flyers a sedmibodový před Red Wings. Od té chvíle ale Boston z devíti utkání vyhrál dvě, zatímco Detroit sesbíral 12 bodů a Philadelphia 15.

„Nesmíme panikařit, můžeme si o postupu rozhodnout sami," burcuje svůj tým kouč Claude Julien, který od svého příchodu na lavičku Bruins postoupil sedmkrát v řadě do bitev o Stanley Cup a v roce 2011 ho i získal.

Absence v play off ohrožuje kouče Juliena

Jenže loni Boston do play off neproklouzl, a pokud by se to opakovalo, přišel by pětapadesátiletý kouč s velkou pravděpodobností o místo.

„Musíme se úplně vyvarovat chyb v obranném pásmu," tvrdí český centr David Krejčí. „Občas to vypadá, jako bychom chtěli být všude a nejsme nikde. Musíme na to myslet. Snad se to povede a nasázíme nějaké góly," dodal český útočník.

Boston má průměr 2,9 gólu na zápas, pátý nejvyšší v NHL, při hře pět na pět je dokonce třetí se 152 góly. Skóre 20:32 z minulých devíti utkání ale nevěstí nic dobrého.

„Potřebujeme to vzadu utáhnout. Chicago nás v neděli neustále přečíslovalo," připomněl kapitán Zdeno Chára zápas, v němž Bruins v poslední třetině unikli debaklu a korigovali na konečný výsledek 4:6.

Teď už si podobné extempore nesmí dovolit. Jakákoli ztráta v úterním souboji s Carolinou by zamíchala karty v neprospěch Bruins. „Musíme uvěřit našemu hernímu plánu a respektovat ho," říká Julien.

Boj o play off ve Východní konferenci NHL
Detroit 91 bodů (Philadelphia, Boston, NY Rangers)
Philadelphia 91 bodů (Detroit, Toronto, Pittsburgh, NY Islanders)
Boston 90 bodů (Carolina, Detroit, Ottawa)
Zápasy na domácím ledě jsou ztučněny.

Reklama