Hlavní obsah

Nejrozjetější tým NHL? Pittsburgh nemá Malkina, tak drtí všechny rychlostí

Pokud v NHL ztratíte hráče, který dělá bod na zápas, vypadá to jako dost velký problém. Když se 11. března zranil Jevgenij Malkin, zdálo se, že bude mít Pittsburgh starosti uhrát play off. Penguins ale dokonale zvrátili prognózy, boje o Stanley Cup mají už předem zajištěné a tým, který na ně vyjde v prvním kole, to bude mít hodně složité.

Foto: Geoff Burke, Reuters

Sidney Crosby (vpravo) v prodloužení překonává brankáře Bradena Holtbyho z Washingtonu a střílí vítězný gól Pens.

Článek

Po dobu Malkinovy absence má Pittsburgh neuvěřitelnou bilanci 13 výher, jedna porážka. Kromě nezáživného večeru v Newarku, kde se hosté nezmohli na gól proti Devils, funguje parta kolem Sidneyho Crosbyho naprosto spolehlivě.

„Semkli jsme se jako tým. Tvrdě jsme makali, zasloužíme si to," tvrdil Crosby. „Bez Malkina hrajeme jednoduše a taky mnohem rychleji," prohlásil obránce Kris Letang.

Posledním důkazem pittsburského vzepětí byla výhra 4:3 v prodloužení na ledě nejlepšího týmu NHL z Washingtonu. Crosby lahodným bekhendovým blafákem překonal Bradena Holtbyho a nedovolil mu tak vyrovnat rekord Martina Brodeura v počtu výher za sezónu (48).

„Do play off jsme postoupili hodně brzy a někteří kluci jakoby zapomněli, že nás do konce základní části ještě čekají nějaké zápasy," vztekal se Holtby.

Zato Pittsburgh je nejrozjetějším týmem NHL. V posledních osmi zápasech nastřílel 40 gólů. „Dlouho jsme se bavili o tom, jak se stát mužstvem, proti kterému bude složité hrát. A teď jsme v tom bodě," řekl Mike Sullivan, který v polovině prosince vystřídal na lavičce Penguins vyhozeného Mikea Johnstona.

Crosby dotáhl Jágra

Sullivan sice začal čtyřmi porážkami v řadě, ale pak se soukolí rozběhlo. Konečně se chytil Crosby (11+14 v posledních 20 zápasech), jenž mimochodem zaznamenal proti Washingtonu devátý vítězný gól v tomto ročníku NHL v prodloužení, čímž v klubové statistice vyrovnal sezónní zápisy Malkina a Jaromíra Jágra. Penguins jsou zkrátka na dobré cestě.

Za vším je i zásadní proměna herního stylu. „Se Sullivanem hrajeme stylem sever-jih. Jakmile máme puk, upalujeme dopředu. A když ho ztratíme za brankou soupeře, pořád máme dost času se vrátit," řekl Letang.

Protivníci Penguins mají ohromné problémy chytat útočné výpady dvojice Carl Hagelin - Phil Kessel. „Jsem rád, že proti nim hraju jen na tréninku," pousmál se Letang. „Jakmile za vás hodí puk a vy se otočíte, tak máte problém, jejich rychlost je neskutečná a k tomu jsou v pásmu hned dva takoví rychlíci..."

V play off na Pittsburgh vyjde soupeř z New Yorku - Islanders, nebo Rangers. Ať jedni nebo druzí, bude je to stát hodně potu a krve, aby tuhle utrženou pittsburskou mašinu dokázali aspoň trochu přibrzdit.

Reklama

Související témata: