Hlavní obsah

Drama až do konce! Narazí Jágr v play off na parťáka z Kladna?

Praha

Nervy drásající závěr jako z pera mistra napínavých zápletek Alfreda Hitchcocka nabízí závěr letošní základní části zámořské NHL. Zatímco na Západní „frontě“ je již o osmičce účastníků play off rozhodnuto, ve Východní konferenci zuří nesmlouvavá bitva! O poslední dvě postupová místa se rvou tři týmy: Detroit, Boston a Philadelphia. Duo úspěšných vyrazí vstříc bojům o Stanleyův pohár, držitele černého Petra čeká v NHL konec sezóny.

Foto: Bob Dechiara, Reuters

Křídelník Bostonu Matt Beleskey slaví gól v síti brankáře Jimmyho Howarda z Detroitu. Který z klubů se nakonec bude radovat z postupu do play off?

Článek

Po více než půlročním martyriu a osmi desítkách vyčerpávajících zápasů vše rozhodne nadcházející víkend. Jedno nepovedené utkání a veškeré snažení vyjde vniveč... Přetahovanou o poslední místenky v play off ještě více zauzlily čtvrteční zápasy, v nichž Medvědi z Bostonu přehráli i zásluhou gólu Davida Pastrňáka a dvěma asistencím Davida Krejčího doma Detroit 5:2 a Philadelphia doma překvapivě podlehla poslednímu Torontu 3:4 v prodloužení.

Boston se tak s 93 body dotáhl na čtvrtečního soupeře, Red Wings však při shodném počtu utkání stále zůstávají na třetí pozici v Atlantické divizi díky lepší bilanci výher v základní hrací době a v prodloužení (vítězství po nájezdech se do tohoto kritéria nezapočítávají). Detroit jich má 39, Boston o jedno méně, Philadelphia 36. Bruins však aktuálně figurují na postupové pozici, protože Letcům, kteří prohráli tři zápasy v řadě a v Metropolitní divizi mají na svém kontě 92 bodů, sebrali tzv. druhou divokou kartu.

Všechno však může být po konečném účtování jinak! Flyers mají vše ve svých rukou, neboť do konce základní části jim schází odehrát dvě utkání, zatímco Bostonu a Detroitu zbývá už jenom jedno. V případě stoprocentního úspěchu tedy mohou oba svoje soky přeskočit a na divokou kartu postoupit.

Rozjetý Pittsburgh je hrozbou

Jenže výhoda zápasu navíc je, zdá se, hodně relativní. V sobotu totiž změří Philadelphia síly v tradičně vyhroceném pensylvánském derby s Pittsburghem a na aktuálně silnějšího protivníka by ani nemohla narazit. Rozjetí Tučňáci vyhráli osm utkání za sebou, naposledy na ledě lídra celé soutěže z Washingtonu.

Pokud Letci prohrají a jejich konkurenti z Bostonu a Detroitu ve svých závěrečných utkáních proti Ottawě respektive New York Rangers uspějí, bude nedělní souboj s Islanders odložený v lednu kvůli vánici pro Jakuba Voráčka, Radka Gudase, Michala Neuvirtha a spol. už jen labutí písní... V případě výher Detroitu i Bostonu v základní hrací době, by Rudá křídla obsadila třetí příčku v Atlantické divizi a Medvědi by postoupili díky druhé divoké kartě.

Soupeře pro úvodní kolo play off už netrpělivě vyhlížejí Washington, Pittsburgh, oba newyorské kluby, Tampa Bay i Florida, která ve svém předposledním utkání v základní části v této sezóně podlehla Ottawě 1:3. „Musíme se sebrat. Odehrát dvě špatná utkání před play off by nebylo moc chytré," varoval Jaromír Jágr, 44letý veterán v dresu Floridy a s 27 góly nejlepší český střelec v soutěži.

Panteři jsou již jistými vítězi Atlantické divize a v 1. kole vyřazovací části narazí na držitele první divoké karty - tedy buďto New York Rangers, nebo městské rivaly Islanders, kde působí i další bývalý kladenský hokejista a Jágrův spoluhráč z reprezentace či New Jersey, obránce Marek Židlický. Oba celky z Big Apple mají zatím shodně po 99 bodech. Rangers, jejichž dres Jágr oblékal v letech 2003-2008, zbývá sehrát už jen utkání proti Detroitu, Islanders ještě v základní části změří síly s Buffalem a Philadelphií.

Které dva týmy postoupí jako poslední z Východní konference NHL do play off?
Detroit a Philadelphia
46,4 %
Detroit a Boston
38 %
Boston a Philadelphia
15,6 %
Celkem hlasovalo 6918 čtenářů.

Reklama

Související témata: