Hlavní obsah

Tampa Bay - Detroit 3:2Stav série 1:0Boje o Stanleyův pohár začaly. Tampa udolala Detroit, Hörnqvist hattrickem zničil Jezdce

Úvodními třemi zápasy odstartovaly v zámoří očekávané bitvy o Stanleyův pohár a ve středečních utkáních se dařilo domácím týmům. Tampa Bay s českými hokejisty Ondřejem Palátem a Andrejem Šustrem v sestavě porazila Detroit 3:2, Pittsburgh zásluhou hattricku Hörnqvista přemohl New York Rangers 5:2. Vedení v sérii prvního kola play off NHL se ujali i hráči St. Louis, kteří v prodloužení udolali obhájce trofeje Chicago 1:0.

Foto: Kim Klement, Reuters

Útočník Tampy Bay Alex Killorn (vlevo) slaví se spoluhráči Nikitou Kučerovem a Tylerem Johnsonem (vzadu) gól proti Detroitu v úvodním duelu prvního kola play off NHL.

Článek

Loňský finalista z Tampy začal sérii s Detroitem slibně. V 7. minutě překonal Howarda, který dostal přednost před Mrázkem, Kučerov. Rudým křídlům se však skvěle vydařil nástup do druhé třetiny, v níž během necelých dvou minut otočili stav. Nejprve srovnal Green a po něm rozvlnil síť i Abdelkader.

Jenže hosté se z vedení dlouho neradovali. Kučerov svým druhým zásahem v utkání vyrovnal a do kabin odcházely oba celky za nerozhodného stavu. Rozhodující moment celého střetnutí přišel ve 49. minutě. Kučerov odvedl skvělou práci, když u mantinelu obral o puk Helma, Johnson bleskově našel před brankou Killorna a Howard potřetí kapituloval.

Elitní formace Tampy se tak postarala o první vítězství v sérii, která pokračuje druhým zápasem v pátek večer. Výhodu domácího prostředí budou mít opět Blesky.

Hörnqvist zařídil výhru Penguins

Útočník Patric Hörnqvist a brankář Jeff Zatkoff byli ústředními postavami úvodního duelu série mezi Pittsburghem a newyorskými Rangers. Švédský křídelník ve službách Penguins nasázel hattrick, navíc přidal i jednu asistenci a byl právem vyhlášen první hvězdou duelu.

Zářil i Zatkoff, jenž při zranění Fleuryho hájil domácí klec. Dohromady kryl 35 střel soupeře a byl zvolen druhou hvězdou večera. Tým z Manhattonu prohrával už 0:2, na začátku závěrečné části ale Stepan v přesilovce vykřesal hostům naději na obrat.

Tučňáci ovšem žádné drama nepřipustili. V oslabení jim vrátil dvougólový náskok Kühnhackl, poté se prosadil v početní výhodě Hörnqvist, jenž v samém závěru trefou do prázdné branky zpečetil triumf domácích.

Zápas skončil již po úvodní dvacetiminutovce pro brankáře Rangers Henrika Lundqvista, jehož nechtěně zasáhl hokejkou do oka spoluhráč Marc Staal. Mezi tři tyče se od druhé třetiny postavil Antti Raanta.

Blues vydřeli výhru nad Chicagem

V utkání mezi St. Louis a Chicagem kralovali oba brankáři. Jestřábi svého protivníka sice jasně přestříleli (35:18), na výtečně chytajícího Elliotta ale nevyzráli. Jediný a zároveň vítězný gól padl až v čase 69:04. Nadšení v ochozech vyvolal David Backes, jenž s pomocí brusle obránce Gustafssona dopravil puk za Crawfordova záda.

Ve čtvrtek večer vstoupí do vyřazovací fáze i Florida s Jaromírem Jágrem, která od 2.00 SEČ přivítá New York Islanders.

1. kolo play off NHL:
Východní konference - 1. zápasy:
Tampa Bay - Detroit 3:2 (1:0, 1:2, 1:0)
Branky: 7. a 30. Kučerov, 49. Killorn - 23. Green, 25. Abdelkader. Střely na branku: 34:36. Diváci: 19 092. Hvězdy zápasu: 1. Kučerov, 2. Johnson, 3. Killorn (všichni Tampa Bay).
Pittsburgh - NY Rangers 5:2 (1:0, 1:0, 3:2)
Branky: 20., 49. a 58. Hörnqvist, 39. Crosby, 46. Kühnhackl - 44. a 51. Stepan. Střely na branku: 30:37. Diváci: 18 588. 1. Hörnqvist, 2. Zatkoff, 3. Crosby (všichni Pittsburgh).
Západní konference - 1. zápas:
St. Louis - Chicago 1:0 v prodl. (0:0, 0:0, 0:0 - 1:0)
Branka: 70. Backes. Střely na branku: 18:35. Diváci: 19 241. Hvězdy zápasu: 1. Backes, 2. Elliott (St. Louis), 3. Crawford (Chicago).

Reklama

Související témata: