Hlavní obsah

Jste ostuda hokeje, pustila se legenda NHL do Žraloků. Co ji tak nadzvedlo?

Montreal/Praha

Drtivá většina zámořských fanoušků je z jejich mohutných plnovousů nadšená, legendární kanadský hokejový útočník Guy Lafleur však pro vizáž hráčů San Jose Joea Thorntona a Brenta Burnse pochopení nemá.

Foto: Charles Leclaire, Reuters

Brent Burns.

Článek
Fotogalerie

„Myslím, že je to ostuda hokeje, když tak koukám na hráče Žraloků s dlouhými bradkami. Nesnáším to a pro NHL to není dobrá image," nebral si servítky čtyřiašedesátiletý Kanaďan, který v zámořské soutěži odehrál v 70. až 90. letech minulého století sedmnáct sezón a s Montrealem získal hned pětkrát Stanleyův pohár.

Podle trojnásobného vítěze Art Ross Trophy pro nejproduktivnějšího hráče sezóny a dvojnásobného držitele Hart Trophy pro nejužitečnějšího hokejistu ročníku by měli manažeři Sharks Thorntonovi s Burnsem přikázat, aby vousy shodili.

„Nevadí mi chlapi nosící plnovous, ale mít ho až k břichu... Co je moc, to je moc. Vždyť přes bradky ani nemůžou vidět na puk," rozesmál se bývalý vynikající forvard, jenž v 1126 zápasech NHL posbíral 1353 kanadských bodů. „I proto se na ledě trápí," poukazuje Lafleur na to, že San Jose prohrává ve finále s Pittsburghem 1:3 na zápasy.

Jakkoliv můžou bradky Burnse s Thorntonem vypadat odpudivě a dodávat jejich tvářím ošumělý výraz bezdomovců, oba hokejisté se o své vousy pečlivě starají. „Jsou k tomu potřeba speciální hřebeny, olejíčky a krémy," uvedl Thornton.

Když od novinářů dostal otázku, proč si vlastně tak dlouhou bradku nechal narůst, odpověděl, že sám pořádně neví. „Nemůžu říct, že teď vypadám líp než předtím. To asi ne. Možná to brzo půjde dolů, třeba mě ale s plnovousem uvidíte i za deset let," chechtá se šestatřicetiletý forvard.

Reklama

Související témata: