Hlavní obsah

Hanzal se těší na Světový pohár. V Arizoně chce zůstat vedle ikony připomínající Jágra

Praha

Sezónu končil se zraněním, které je pro řadu hokejistů v NHL noční můrou. Útočník Arizony Martin Hanzal (29) ale následky otřesu mozku překonal a dokonce už začal trénovat na příští sezónu, která pro něj začne startem na Světovém poháru v Torontu.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Útočník Martin Hanzal má před sebou důležitou sezónu.

Článek

V sezóně jste ze zdravotních důvodů vynechal 16 zápasů, co vás nejvíc trápilo?

Problémy jsem měl od Vánoc, kdy jsem měl natržené pouzdro v kyčli, ale poslední týden se mi ještě přihodil otřes mozku a vynechal jsem pár zápasů. Kyčel byl ale větší problém, od Vánoc jsem dostával injekce, doktoři řekli, že dva měsíce potřebuju klid.

O operačním zákroku se neuvažovalo?

Řešili jsme to s doktory po celé Americe a všichni mi doporučili klidovou léčbu, že to prý není v tak špatném stavu, aby to potřebovalo operaci.

Nehrál roli i Světový pohár, který se hraje už v září? David Krejčí z Bostonu ho možná nestihne právě kvůli posezónní operaci...

Nikdo na takové akci nechce chybět, sejdou se ti nejlepší a všichni se moc těší.

Co jste říkal na kanadské prognózy, které českému týmu přisuzují roli outsidera?

To je skoro vždycky, že nám nikdo nevěří, ale já na to moc nekoukám. Turnajový hokej je o jednom zápase, na mistrovství světa jsme byli suverénní a jeli jsme po čtvrtfinále domů. Na svěťáku se nám může povést zápas s Kanadou nebo s USA a můžeme být na postupových příčkách. Vždycky je ale lepší být trochu v pozici outsidera. Pro Kanadu neexistuje nic jiného než zlato... Ale nic se nemění na tom, že máme těžkou skupinu.

Musel jste si kvůli Světovému poháru upravit program?

Ani ne, začne vlastně ve stejném termínu jako tréninkové kempy NHL. Asi jen začnu dřív na ledě, abych byl "nabruslený", jinak přípravu neměním.

Jste poslední rok pod smlouvou, jaké máte z klubu signály ohledně prodloužení kontraktu?

Teď jsou tam trochu zmatky kolem nového manažera (sedmadvacetiletý John Chayka - pozn.), přišla spousta nových lidí, řeší se jiné věci. Ale v NHL nikdy nevíte, podepíšou vás a za půl roku vymění. Každopádně to pro mě bude hodně důležitá sezóna, ale zájem tam je.

V NHL hrají prim mladí, ale generální manažer, kterému ještě není třicet, to je unikát.

Chayka je mladší než já, je to fakt zvláštní. V klubu strávil rok, vlastní společnost na analýzy zápasů, moc se osvědčil, dělal skvělou práci. Majitelé mu dali důvěru. Bavil jsem se i s trenérem, který bude mít větší pravomoci a chce do toho víc mluvit a vybírat si hráče.

Jak se změny zamlouvají Shaneu Doanovi, který v klubu působí už 20 let?

Ten zažil i stěhování klubu z Winnipegu (1996), ale asi chce hrát do padesáti jako Jarda Jágr. Tuto sezónu dal skoro třicet gólů, je to výjimečná ikona.

Co ho tak drží u Coyotes? Nikdy netoužil po výměně do týmu, kde by si mohl zahrát o Stanley Cup?

Nechce utíkat jen kvůli tomu, že se nehraje play off. Před třemi lety mu Buffalo nabídlo snad 12 miliónů na rok, ale on stejně řekl, že nejde.

Možná tuší změny k lepšímu.

Do týmu dobře zapadli mladí hráči jako Domi, Duclair, Rieder, kteří hráli skvěle. Slyšel jsem, že se má stavět nová hala a teď dokonce podepsali smlouvu s farmářským týmem, který bude kousek od Phoenixu. Já myslím, že to bude výborná destinace na hokej.

Reklama

Související témata: