Hlavní obsah

Mrázek začne jako jednička. Proč mu ale Detroit nechce dopřát víc zápasů?

Detroit/Praha

V Detroitu mu po sezóně skončila smlouva a první červencový den se může stát chráněným volným hráčem. Rudá křídla ale nemají žádný zájem na tom, aby Petra Mrázka uvolňovala konkurenci. Se čtyřiadvacetiletým brankářem budou v nejbližších dnech vyjednávat o novém kontraktu. A generální manažer klubu Ken Holland prozradil, že před startem zářijového předsezónního tréninkového kempu počítají s vítkovickým odchovancem jako s gólmanem číslo jedna.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Gólman Detroitu Petr Mrázek.

Článek

Už v uplynulé sezóně dostával Mrázek více prostoru než dvaatřicetiletý Jimmy Howard, další gólman Detroitu. A i statistická čísla mluvila ve prospěch českého brankáře. Znamená to tedy, že v nadcházejícím ročníku odchytá Mrázek ještě větší porci zápasů?

„Myslím, že v určité době může hrát víc. Ale jestli to bude už letos?" nechal se slyšet Holland a podle jeho dalšího vyjádření se to zdá spíš nepravděpodobné.

„Je jen malá skupina brankářů - tahounů, kteří odchytají 70 zápasů za rok na stejné výkonnostní úrovni. A to z mnoha důvodů - kvůli věku, dovednostem, zkušenosti... Věříme, že Petr se v takového brankáře může vyvinout. Ale myslím, že by bylo neférové a škodlivé k němu i klubu, kdybychom Petrovi v současné situaci naložili porci 70 zápasů za sezónu. Nemyslím si totiž, že by to prospělo jeho rozvoji," vysvětluje Holland záměr vedení Red Wings.

Gólmani Detroitu v uplynulé sezóně:
Petr MrázekJimmy Howard
Zápasy5437
Úspěšnost zákroků92,1%90,6%
Góly/zápas2,332,8
Plat (USD)737 5005 291 667

Zatímco s Mrázkem bude klub vyjednávat o nové smlouvě, Howard ji má platnou ještě na tři sezóny s průměrnou roční gáží okolo 5,3 miliónu dolarů. I proto se objevovaly hlasy, jestli se Detroit nepokusí drahého Američana vyměnit.

Holland ale tyto spekulace vyvrací. „Mít dobrého druhého brankáře jako pojistku za Petra, aby mohl některé zápasy vynechat, je v tom nejlepším zájmu pro Petra samotného i celý Detroit. A Jimmy Howard nám to poskytuje," prohlásil manažer.

Howard dostával více příležitostí na konci základní části, kdy odchytal deset z posledních dvanácti duelů a pomohl Detroitu na poslední chvíli proklouznout do play off NHL. „Petr Mrázek v této sezóně odchytal okolo 50 zápasů a v polovině února se mu trochu zadrhla kola. Do hry se tedy zapojil Jimmy Howard a myslím, že nám zachránil sezónu, která byla na hraně," uzavírá Holland.

Reklama

Související témata: