Hlavní obsah

SuperMario Lemieux je po operaci srdce

Kanadská hokejová ikona Mario Lemieux je po úspěšné operaci srdce. Lékaři mu v pondělí spravili srdeční arytmii, která byla i jedním z důvodů, proč v lednu ukončil kariéru. Při takzvané ablaci mu byla odstraněna ohniska nepravidelného rytmu a pokud se vše podařilo podle představ, nebude majitel pittsburghských Tučňáků ani muset brát speciální léky.

Článek

Lemieux podle zpráv ze zámoří ještě v úterý opustí nemocnici, když se cítí dobře a odpočívá. Podle lékaře Pittsburghu Marka Mortlanda neovlivní zákrok fyzickou aktivitu čtyřicetiletého dvojnásobného vítěze Stanley Cupu.

Rodák z Montrealu byl draftován jako první v pořadí v roce 1984 a během několika let dokázal pozdvihnout trápící se klub v Pittsburghu. Lemieuxova kariéra byla lemována zdravotními problémy, v roce 1993 u něj lékaři objevili Hodgkinsonovu chorobu, kvůli níž musel podstoupit léčbu ozařováním.

V roce 1997 Lemieux poprvé ukončil kariéru a jen pouhých šest měsíců poté byl uvedený do hokejové Síně slávy v Torontu. O dva roky později se stal spolumajitelem Penguins, které tak zachránil od krachu.

V prosinci 2000 se po tříapůlleté přestávce vrátil do NHL, o dva roky později dovedl Kanadu ke zlatu na olympiádě v Salt Lake City. Po výluce se rozhodl s Tučňáky bojovat o přední příčky, veteránský tým se ale v probíhajícím ročníku potácí u dna tabulky soutěže.

Trojnásobný držitel Hartovy trofeje pro nejlepšího hráče NHL a šestinásobný nejproduktivnější hráč soutěže se v lednu rozhodl definitivně ukončit kariéru. V současnosti Lemieux bojuje o to, aby v Pittsburghu vyrostla nová sportovní hala, která by nahradila zastaralou Mellon arénu.

Reklama

Související témata: