Hlavní obsah

Češi loví angažmá, Hudler jde přes bolest

Montreal/Praha

Od otevření trhu NHL s volnými hráči uplynulo šest týdnů. O nejžádanější jména se strhly velké tahanice, kluby se předháněly v maximalistických nabídkách a vzduchem létaly milióny dolarů. Čeští veteráni jsou ale stále ještě k mání.

Foto: Profimedia.cz

Český útočník Jiří Hudler v dresu Floridy Panthers.

Článek

Kanadský magazín The Hockey News sestavil žebříček pěti nejlepších hokejistů, kteří v NHL nemají podepsanou smlouvu. Na prvních dvou příčkách jsou Češi: Jiří Hudler a Radim Vrbata.

Sezóna 2014/15 patřila u obou k těm životním. Hudler se v dresu Calgary dočkal prestižní Lady Byng Trophy a společně s útočníkem Vancouveru byli také nejlepšími českými střelci v NHL (oba dali 31 gólů). Stačil ale jeden slabší rok a jejich hodnota na hráčském trhu značně klesla.

Touha působit nadále v zámoří ale nikoli. Dvaatřicetiletý Hudler sice ještě netuší, kdy a kam zamíří, ale na sezónu se tradičně připravuje na kempu v Montrealu. Také ve společnosti Jakuba Voráčka z Philadelphie.

Voráček: Hudler neskutečně dře

„Jirka tady neskutečně dře. To lidi ani moc nevědí, média o něm nepíšou. Ale on jde přes bolest. Je neskutečné, co v tréninku předvádí," chválil podle NHL.com krajanovu tréninkovou morálku Voráček. V zámoří ale zaznívají obavy, že Hudler je typ hráče, jemuž se nikdy nepodařilo dosáhnout výkonnostní konzistence.

Nicméně už se mluvilo o zájmu Anaheimu, který sondoval i Vrbatu, jenž nyní také pobývá v Kanadě a pro některý klub by mohl být ideálním řešením, jak levně sehnat kvalitní křídlo. Zájem o něj projevovala i Carolina, kde pětatřicetiletý útočník krátce působil už v sezóně 2005/06.

Trénink doma naopak zvolil Patrik Eliáš. Čtyřicetiletá legenda New Jersey prokládá suchou přípravu pobytem na ledě na stadiónu ve Slaném. S Devils má prozatím předběžnou dohodu, rád by si ale také prodloužil kariéru minimálně o sezónu, v níž by mohl být mentorem šestky loňského draftu Pavla Zachy.

Na angažmá čekají i další Češi

Eliáš, Hudler a Vrbata v základní části NHL nakupili během svých kariér celkem 1996 bodů, z toho 828 gólů. NHL sice začala protěžovat mladé hvězdy, ale zkušené ruce se mohou hodit.

Na trhu nechráněných volných hráčů teď ale uspěli jen dva Češi. Roman Polák se vrátil do Toronta a Michal Rozsíval prodloužil své účinkování v Chicagu. Vedle Hudlera, Vrbaty a Eliáše ještě na angažmá z českých hráčů čekají i Michal Jordán, Jakub Nakládal, Jiří Tlustý či Tomáš Fleischmann.

Reklama