Hlavní obsah

Wesemann vyhrál popáté Závod míru

ERFURT

Německý cyklista Steffen Wesemann vstoupil do historie Závodu míru. Do cíle 56. ročníku závodu v Erfurtu dovezl v sobotu popáté žlutý trikot celkového vítěze a dostal se před Ryszarda Szurkowského z Polska a svého krajana Uweho Amplera, s nimiž se dosud dělil o prvenství se čtyřmi triumfy.

Článek

Úspěchem skončil závod druhé kategorie kalendáře UCI i pro českou cyklistiku. Obhájce loňského prvenství Ondřej Sosenka z polské stáje CCC Polsat vybojoval celkově druhé místo a Tomáš Konečný z eD'system-ZVVZ skončil třetí.

Závěrečná etapa z Bad Elsteru do Erfurtu měla předpokládaný scénář a v podstatě byla pouze přesunem pelotonu do cíle. Ve spurtu zvítězil po 160,5 kilometru Ital Enrico Degano, všichni favorité dokončili etapu v hlavním poli.

O vzruch na trati se nicméně snažil Petr Benčík z eD'system- ZVVZ. Na první rychlostní prémii spurtoval třetí a to jej v celkové klasifikaci díky sekundové bonifikaci posunulo před Němce Heppnera na sedmé místo. Ten si to však nenechal líbit, hned při dalším bodovaném spurtu skončil druhý před českým závodníkem a vrátil pořadí zpět, navíc si ještě polepšil na třetí prémii, když druhým místem dokonce předstihl šestého Španěla Calventeho.Tesař odstoupil

To už v pelotonu nebyl kapitán celku eD'system-ZVVZ Lubor Tesař. K bolestem ramene a zad po pádu z úvodu závodu se nyní přidaly i rýma a nachlazení a Tesař ze závodu odstoupil. "Špatně se mi dýchalo a nechtěl jsem zbytečně riskovat. I po mém odstoupení kluci jeli v sedmi, a kdyby bylo potřeba, jistě by Konečnému a Benčíkovi dostatečně pomohli," řekl Tesař.

V průběhu etapy se vydařil únik jen Němci Baumannovi, který si vypracoval téměř čtyřminutový náskok, ale dvacet kilometrů před cílem jej ostatní dostihli. Odjet se pokoušel ještě Stafiej z Polska, ale dopadl stejně, a tak se rozhodovalo v hromadném spurtu. Ten cyklisté stáje Telekom rozjížděli pro Honda, ale tentokrát se museli sklonit před Deganem a Rakušanem Haselbacherem.

"Závodit se začalo až ke konci. To nastupovali jezdci z celkového pořadí a já musel jezdit s nimi. I závěrečný okruh na kostkách byl náročný, ale třetí místo jsem si pohlídal," byl velice spokojený Konečný.

Reklama