Hlavní obsah

Vokoun v NHL po olympiádě září, stále ho mrzí zápas se Švédy

Nashville

Český brankář Tomáš Vokoun má v NHL v dresu Nashvillu po únorových olympijských hrách skvělou formu. Jako by hodil za hlavu méně přesvědčivé výkony z Turína. Přesto devětadvacetiletému mistru světa z Vídně z loňského roku stále leží v hlavě vystoupení na olympiádě, kde po nevydařených zápasech v základní skupině dostal místo něj šanci Milan Hnilička.

Článek

A Vokouna stále mrzí, že v semifinále proti Švédsku nechytal od začátku.

Liberecký konkurent nastoupil do branky za stavu 0:3 po první třetině proti Kanadě a ve čtvrtfinále proti Slovensku vychytal výhru 3:1. V semifinále proti Švédsku ale za prakticky rozhodnutého stavu 1:5 střídal a před polovinou zápasu se vrátil do branky Vokoun. "Když se k tomu člověk vrací, tak těžko říct. Cítil jsem ale, že bychom měli větší šanci porazit Švédsko, kdybych býval chytal," řekl Vokoun v rozhovoru se zámořskými novináři.

Vokoun v utkání s pozdějšími olympijskými vítězi dostal dvě branky a zápas skončil vysokou porážkou 3:7. V duelu o třetí místo proti Rusku dostal opět důvěru kouče Aloise Hadamczika a čistým kontem pomohl k výhře 3:0. "Mé výkony v základní skupině nebyly tak dobré, jak bych si představoval. To otevřelo trenérovi dveře k pochybnostem," pokračoval Vokoun, který se původně měl poprat o post jedničky z Dominikem Haškem z Ottawy. Jednačtyřicetiletý veterán se ale hned v prvním utkání zranil. Vokouna stále mrzí, že tým nedosáhl výše než na bronz. "Je to škoda. Myslím si, že jsme měli nejlepší tým."

Jako starší bronz ocení

Vokoun přesvědčil Hadamczika až v posledním utkání turnaje, předtím jeho výkony hodně zaostávaly za formou ze zámořské NHL či z loňského mistrovství světa. "Jednou, až budu starší, tak jistě bronz z olympiády ocením. Ale teď a hned po skončení olympiády to pro mě bylo více zklamání, než abych se radoval ze třetího místa," uzavřel Vokoun své ohlédnutí za Turínem.

Spravit chuť si chce v NHL, Nashville je na nejlepší cestě do play off, o které by ho mohl připravit jen velký pokles formy. Predators ale vyhráli po olympiádě sedm z deseti utkání. Teď zvítězili čtyřikrát za sebou a Vokoun byl podruhé v sezóně vyhlášen nejlepším defenzivním hráčem týdne v NHL. V sezoně má karlovarský rodák průměr 2,52 obdrženého gólu na zápas a úspěšnost zákroků 92,2 procenta. Přestože nevévodí statistikám, mluví se o něm jako o kandidátovi na nominaci na Vezinovu trofej pro nejlepšího gólmana sezóny.

Soustředění na úspěch v play-off

"Člověku zabere spoustu času, než se dostane tam, kde teď jsem. Každý by se cítil dobře, kdyby se mu to povedlo," řekl gólman, který má roční příjem 2,28 miliónu dolarů. "Máme velmi dobré mužstvo a věřím, že uspějeme v play off. To jediné mě teď zajímá. Ale je samozřejmé, že kdybych se dostal do nominace na Vezina Trophy, byl bych mezi třemi nejlepšími brankáři NHL. Už to by bylo ocenění a velký úspěch."

Zatímco v sezoně před výlukou v NHL v roce 2004 nakoukl Nashville do bojů o Stanleyův pohár poprvé a vypadl v úvodním kole s Detroitem, letos bude mít daleko vyšší ambice. "Předloni jsme byli rádi, že jsme se do play off dostali. Už jen postup znamenal úspěch. Letos jsou naše očekávání o hodně jiná," dodal Vokoun. I kdyby ale Nashville vypadl v úvodním kole, účastník předešlých tří světových šampionátů se nepředstaví na MS v Lotyšsku, protože jeho manželka čeká druhého potomka.

Reklama

Související témata: