Hlavní obsah

„Velký strom“ v NHL nekončí, Jágra už ale nedožene

Praha

Kdyby odešel, sklidí ovace vestoje. Hokejové vysvědčení, kterým se pyšní Jarome Iginla, má punc kvality. Dvacet let na scéně, kde jsou hodně silné okamžiky. Jenže útočník Colorada Avalanche v devětatřiceti letech nepřemýšlí nad důchodem. Stále chce hrát a přidat body do historických tabulek, kde se pohybuje na úrovni čtyřiačtyřicetiletého Jaromíra Jágra.

Foto: Profimedia.cz

Jarome Iginla pálí, v jaké formě se představí v nové sezóně NHL?

Článek

Smlouvu má podepsanou do konce nadcházející sezóny, ale Iginla si nepohrává s myšlenkou, že by si na prahu čtyřicítky dal nohy na stůl. „Nešetřím se. Chci se vrátit a být fyzicky připravený, pořád mě to baví, stále se cítím dobře," řekl devětatřicetiletý útočník pro Denver Post. V minulé sezóně vstřelil 22 gólů, celkem si připsal 47 bodů.

Kanaďan je po otci nigerijského původu. Jeho příjmení v jorubštině znamená „Velký strom". A tento strom s věkem ještě nechátrá. Iginla vstřelil v základní části NHL 611 gólů, je druhým za Jágrem mezi aktivními hráči, ten jich má 749. Jeho 1273 bodů ho řadí na třetí příčku, před ním je Joe Thornton (1341) a Jágr 1868 bodů. V celé historii mu patří 36. příčka.

„Chci být lepší, než jsem byl minulou sezónu. To jsem měl dobrý start, těžkou střední část a dobrou poslední čtvrtinu. Občas jsem ustoupil z dostatečné agresivity, chtěl bych se k tomu vrátit," přeje si rodák z Edmontonu, který má ve svém výučním hokejovém listu pět zlatých zářezů - mistr světa juniorů, světový šampión mezi chlapy, vítěz Světového poháru a dvojnásobný olympijský vítěz. To vše v kanadském dresu.

Dočká se nejslavnějšího klubového poháru?

„Chci hrát tvrdě, agresivně pod novými trenéry, to je moje role," má vizi před dalším ročníkem slavné NHL. Stanley Cup, ano, to je meta, na kterou tento útočník stále nedosáhl. Na klubové scéně nenajdete více fascinující cíl, touhu. Za tímto pohárem se ženou tisíce hokejistů po celou kariéru. On byl blízko v roce 2004, ale Calgary Flames prohrálo finále s Tampou Bay v sedmi zápasech. Rozhodl jeden gól.

„Není to o získání určitých cílů nebo něco podobného. Chci si zahrát play-off a vyhrát... Cítím se silný. Chci být toho součástí, v první řadě je play-off. Jakmile se tam dostanete, nikdy nevíte," dodává Iginla.

Pokud by zvedl pohár nad hlavu v posledním utkání sezóny 2016/2017, měl by důvod jít do hokejového důchodu, mise by byla splněna na všech frontách.

Reklama

Související témata: