Hlavní obsah

Jágr: Podobné ovace jsem nezažil ani v Pittsburghu

PRAHA/NEW YORK

Ovace stojících diváků, mohutné skandování. Kousky Jaromíra Jágra v dresu New Yorku Rangers vrátily na Manhattan hokejové šílenství. Naposled český útočník zazářil při středečním derby s Islanders, v němž se nejlépe placený hráč NHL blýskl čtyřmi asistencemi a překonáním klubového rekordu v počtu bodů nasbíraných v jedné sezóně.

Článek

Jágr připravil na ledě Islanders svým spoluhráčům čtyři góly během necelých třiatřiceti minut, úvodní branku utkání zaznamenal Petr Průcha a poté se blýskl pátým hattrickem v kariéře Martin Straka. Po třetí Strakově trefě aréna Nassau Coliseum explodovala nadšením a diváci vyprovodili Jágra na střídačku mohutným skandováním "M-V-P, M-V-P!" (Most Valuable Player, nejužitečnější hráč, který po skončení základní části obdrží Hartovu trofej; Jágr ji vyhrál v roce 1999 - pozn. red.).

"Jágr je bez debaty nejužitečnějším hráčem v lize. Pokaždé, když se dostane k puku, předvede něco parádního. Je takřka nemožné jej ubránit," chválil hvězdu soupeře brankář Islanders Rick DiPietro. "V takové fazóně hrával na začátku své kariéry. Pak přišly slabší roky, ale letos je jasné, že našel znovu optimální vztah ke hře," přidal se kouč Brad Shaw.

Thornton ztrácí sedm bodů

Jágr letos kroutí v zámoří patnáctou sezónu, oslavné reakce fanoušků překvapují ale i zkušeného harcovníka. "Podobné skandování jsem ještě nezažil, dokonce ani při zlatých časech v Pittsburghu," divil se po utkání.

Diváci byli přesvědčeni, že poslední Strakův gól by měl být připsán Jágrovi. "Martin nikdy moc nechodí do brankoviště. A když už tam jednou vjede, tak tečuje mou střelu a připraví mě o gól," smál se Jágr, jenž měl několik příležitostí ke skórování, žádnou ale nevyužil.

Kladenský odchovanec se ve středu nesmazatelně zapsal do historie newyorského klubu. Celkem už nasbíral v letošní sezóně 113 kanadských bodů a překonal tak vousatý rekord Jeana Ratelleho. S 52 góly navíc potřebuje jedinou trefu, aby překonal maximum Adama Gravese v počtu vstřelených branek za sezónu.

V tabulce produktivity český útočník zvýšil svůj náskok na druhého Joe Thorntona na 7 bodů. V počtu vstřelených branek Jágr vede před Alexandrem Ovečkinem o 4 góly. Rangers odehrají v základní části NHL ještě devět zápasů.

Reklama