Hlavní obsah

Protihráče jsi zranil, navíc jsi recidivista! Gudas může na NHL na nějaký čas zapomenout

New York/Praha

Pro tvrdou ránu nejde daleko, tentokrát to ovšem český hokejový obránce Radko Gudas z Philadelphie přehnal. Za svůj zákrok ze sobotního přípravného utkání na Austina Czarnika z Bostonu vyfasoval urostlý bek od oddělení bezpečnosti hráčů stopku na šest zápasů a Flyers se tak na startu nové sezóny NHL budou muset obejít bez něj. S ohledem na svůj roční plat (4 milióny dolarů) navíc šestadvacetiletý bek přijde o 245 tisíc dolarů. Peníze poputují do podpůrného hráčského fondu.

Foto: Profimedia.cz

Český obránce Radko Gudas bývá kritizován za příliš tvrdou hru.

Článek

Komise, která rozhodovala o Gudasově trestu, shledala, že obránce, jenž v létě prodloužil s Philadelphií kontrakt až do roku 2020, se proti Czarnikovi dopustil jednoznačného faulu. Útočník Bostonu už byl totiž mimo držení kotouče, když jej český zadák narazil ramenem do hlavy na mantinel.

Czarnik utrpěl otřes mozku, kvůli kterému by měl být nejméně týden mimo hru a zmešká tak začátek sezóny. I to hrálo při vynášení trestu v Gudasův neprospěch.

A pak ještě jedna přitěžující okolnost... Gudas je v zámoří brán jako recidivista, jenž občas se svým stylem hry přestřelí a protihráči ublíží. Tak jako v prosinci loňského roku, kdy trefil forvarda Ottawy Miku Zibanejada do hlavy, za což dodatečně dostal třízápasový flastr.

I k tomu oddělení bezpečnosti hráčů v NHL přihlédlo, neboť v manuálu pro udílení disciplinárních trestů stojí, že „hráči, kteří opakovaně porušují pravidla soutěže, budou trestáni za každý další prohřešek tvrději."

Proto Gudase čeká šestizápasová pauza, během níž bude muset duely s Los Angeles, Arizonou, Chicagem, Anaheimem, Carolinou a Montrealem sledovat jen z tribuny. Na led se může vrátit až 25. října proti Buffalu.

Považujete trest pro obránce Gudase za adekvátní?
Ano, šestizápasový flastr je adekvátní
15,9 %
Ne, trest měl být tvrdší
65 %
Ne, trest měl být mírnější
10 %
Ne, trest měl být výrazně nižší
9,1 %
Celkem hlasovalo 30205 čtenářů.

Reklama

Související témata: