Hlavní obsah

Velkolepá show! NHL chystá oslavy svého století

Praha

Když specializovaný časopis Hockey News v roce 1998 vyhlašoval sto nejlepších hokejistů v historii NHL, vyšplhal se Jaromír Jágr na 37. místo a Dominik Hašek byl 95. V lednu 2017 bude stohlavý seznam superhvězd zveřejněn znovu v rámci oslav 100. výročí vzniku nejlepší hokejové ligy světa, jejíž nový ročník odstartuje ve středu tamního času čtyřmi zápasy.

Foto: Dave Chidley, ČTK/AP

Ilustrační foto.

Článek

V montrealském hotelu Windsor se 26. listopadu 1917 uskutečnila zakládací schůzka, už o třiadvacet dnů později bylo rozehráno premiérové utkání NHL, která si své zrození připomene v tradičně opulentním stylu.

„Zakladatelé by se nejspíš divili, jakým způsobem se NHL rozvinula. Jsme na vzestupu a ve skvělé kondici. Myslím, že máme právo na trochu pýchy," chlubil se při Světovém poháru v Torontu komisionář soutěže Gary Bettman.

Jeho lidé spočítali, že od vzniku NHL v ní alespoň jeden zápas odehrálo 7435 hráčů, 212 z nich bylo Čechů.

Zásadní data jubilejní sezóny NHL:
1. ledna 2017
Toronto - Detroit pod širým nebem
2. ledna 2017
Winter Classic St. Louis - Chicago
29. ledna 2017
All Star Game v Los Angeles
25. února 2017
Pittsburgh - Philadelphia pod širým nebem
23.–24. června 2017
Draft v Chicagu

Po městech, v nichž sídlí týmy NHL, bude například kočovat kamión, jehož součástí je muzeum se slavnými artefakty, ale třeba i skládací kluziště. Většina klubů si také naplánovala další speciální akce.

„Tady to umějí připravit po všech stránkách skvěle," těší se i český reprezentační kapitán Tomáš Plekanec, jenž v roce 2009 slavil společně s fanoušky Canadiens 100. výročí hokeje v Montrealu. V jubilejní sezóně NHL se k nim přidají i příznivci dalších 29 klubů.

Reklama