Hlavní obsah

Blíží se oslava velkého chlapa. Hossa má v NHL na dosah uznávaný milník

Chicago

Jeden z největších okamžiků kariéry může zažít slovenský hokejista Marián Hossa. A to velmi brzy. Možná hned v prvním utkání nadcházející sezóny NHL. Může ale také čekat, protože v hlavě bude mít, že mu chybí jediný gól, aby jich měl jubilejních 500 v základní části. Sedmatřicetiletý útočník Chicaga neupřednostňuje sebe, ale při takovém milníku se myšlence na pětistovku neubráníte.

Marián Hossa umí slavit se Stanley Cupem. S Chicagem už takto dováděl třikrát.

Článek

Osmnáct ročníků NHL v nejuznávanější lize světa. Nyní číslo posune, skočí do osmé sezóny v dresu Blackhawks. Jediná úspěšná trefa a slovenský forvard se stane 44. hráčem v historii NHL, který dosáhne na metu 500 gólů. Jasno může být už za pár hodin, kdy Chicago vstoupí do sezóny proti St. Louis.

„Řeknu to takhle. Nesnažím se na to moc myslet, ale pokud se to stane, možná si jednoho dne pro sebe budu říkat - jsem ve společnosti velkých hráčů, kteří toho dosáhli. Ale pojďme na to myslet, až se to stane," snažil se před zámořskými médii Hossa odvrátit pozornost.

Gólů pomalu ubývá...

Gól s pořadovým číslem 499 si připsal 29. března 2016. V uplynulém ročníku NHL odehrál v základní části 64 utkání, ve kterých vstřelil 13 gólů a dosáhl na 20 asistencí. Šlo o nejméně branek, které dal od ročníku 2008/2009, ale tady jde už jen o jeden gól.

„V minulé sezóně jsem mohl odehrát více zápasů, ale kvůli zranění jsem na to nechtěl tlačit. Řekl jsem si, přijde další rok. Ať je vše přirozené, budu lépe připraven. Doufám, že se do toho dostanu dříve než později," citoval také jedno z největších jmen slovenské historie v NHL server nhl.com.

Hossa je třetím nejproduktivnějším Slovákem v historii zámořské ligy. Pět gólů mu chybí, aby překonal druhého Petera Bondru. Pokud chce zlomit slavného Stana Mikitu, musí vstřelit ještě 43 branek.

Správný chlap, říká Kane

V klubu doufají, že pětistovka padne co nejdříve a Hossa bude mít za sebou tento okamžik. Poté chvíle slávy, ale většina sezóny před týmem. Ačkoli Hossa míří za  milníkem, jeho procentuální úspěšnost střelby byla v minulém ročníku zámořské ligy nejhorší za jeho působení v NHL - 6,8% (nejvíce19,7% v ročníku 2002/2003). „Možná jeho úspěšnost zakončení klesla, ale stále si myslím, že je toho schopen. Očekávám, že se prosadí více než minulém roce," nechal se slyšet Joel Quenneville, trenér Blackhawks.

Hossa odehrál Světový pohár za tým Evropy. Minulost. Výjimečnou hokejovou událost střídá rutina tisíce zápasů. Letos ale přece jen výjimečná. NHL bude slavit 100. výročí vzniku nejlepší hokejové ligy světa. A právě v tomto ročníku se může Hossa zapsat také do historie. K tomu mu budou chtít pomoci i spoluhráči.

„Viděli jsme, že vstřelil hodně gólů, ty byly součástí tří týmů, které vyhrály Stanley Cup. Pokud si nějaký člověk zaslouží tento milník, je to právě on. Je to skutečný profesionál, skvělý a velký chlap. Doufejme, že se tak stane dříve než později," dodal útočník Patrik Kane.

Reklama

Související témata: