Hlavní obsah

Sedm let jedničkou, teď skončil na farmě. Trošku mě to překvapilo, přiznal Pavelec

Posledních sedm sezón plnil ve Winnipegu (resp. Atlantě před přestěhováním klubu) roli brankářské jedničky, před startem letošního ročníku NHL však Ondřej Pavelec uslyšel od šéfů Jets neradostnou zprávu: Mezi dva naše nejlepší gólmany se nedostaneš, zařazujeme tě na listinu volných hráčů. A protože si z ní mistra světa z roku 2010 žádný jiný klub NHL nevybral, byl Pavelec poslán na farmu do Manitoby, kde už v úterý trénoval s týmem.

Foto: Jeff McIntosh, ČTK/AP

Ondřej Pavelec vychytal v přípravě na NHL proti Calgary čisté konto, ani to mu ale k setrvání v týmu Winnipegu nepomohlo.

Článek

Jakoby bylo už dlouho před startem přípravného kempu Winnipegu rozhodnuto, že brankářský tandem pro nadcházející ročník vytvoří Connor Hellebuyck a Michael Hutchinson. V zápasech dostávali přednost před Pavelcem, který po návratu ze Světového poháru, kde plnil roli trojky českého národního týmu, odchytal za Jets jediný duel.

Co na tom, že se mu povedl, že proti Calgary pochytal všech jednatřicet střel a připsal si čisté konto. Ani to mu k vybojování místa v NHL nestačilo.

„Nevím, jestli jsem pro trenéry znamenal těžké rozhodnutí. Byl jsem prostě připravený na tréninkový kemp a bylo mi řečeno, že odehraju jeden zápas. Trošku jsem tušil, co bude následovat, odchytal jsem jen jeden zápas, zatímco ostatní brankáři dva nebo tři," cituje Pavelce Winnipeg Sun.

„Je to absolutně na trenérovi nebo managementu klubu a jejich rozhodnutí musíte respektovat. Nejde o to, jestli je to fair, nebo není. Co je v životě fair? V NHL jsem toho už zažil hodně a musíte být připravený na všechno. Zvlášť tady ve Winnipegu. Ale přiznávám, že mě to trošku překvapilo, jenže s tím nemůžu nic dělat. Je to těžké, ale takhle to prostě je," řekl Pavelec, který v NHL odchytal 371 utkání a celou svou zámořskou kariéru spojil s Winnipegem (bývalou Atlantou).

Devětadvacetiletému kladenskému odchovanci běží poslední rok pětiletého kontraktu s Jets, který mu v tomto ročníku zajišťuje příjem 4,75 miliónu dolarů. Ten bude pobírat i na farmě, přesto věří, že v průběhu sezóny se může dočkat povolání do prvního týmu Winnipegu.

„Pokud se chcete dostat zpátky do NHL, musíte se v AHL předvést. To je všechno, co teď můžu dělat. Chci podávat ty nejlepší výkony, takový je můj cíl. Každý chce chytat v nejlepší lize na světě. Jakmile NHL jednou okusíte, chcete v ní zůstat, co nejdéle je to možné. Vím, že se NHL ubírá směrem k mladým, stačí se podívat třeba na soupisku Jets, do týmu se dostala spousta nováčků," upozorňuje Pavelec.

Reklama

Související témata: