Hlavní obsah

Poslední sezóna. V Detroitu se loučí s legendární halou

Detroit

Ze slavné pittsburské arény přezdívané Igloo, kde Jaromír Jágr na začátku devadesátých let vyhrál dva Stanley Cupy, dnes zbyla už jen hromádka sutin. Stejný osud postihl ale i další proslulé haly, kde se psala sportovní historie – Boston Garden, Chicago Stadium… V pondělí se začala odpočítávat poslední sezóna i detroitské Joe Louis Areně.

Foto: Paul Sancya, ČTK/AP

Detroitská Joe Louis Arena.

Článek

Sedmatřicet let je domovem hráčů Red Wings, od sezóny 2017/18 se ale hokejová pýcha města přestěhuje do Little Caesars Areny, kterou nechal za 627 miliónů dolarů vystavět 87letý magnát Mike Illitch.

Stará hala, otevřená roku 1979, už neslouží moderní představě o komfortu, sedadla z vinylu jsou po letech ošuntělá, schodiště jemně smrdí. „Já si vybavuju úžasné prostory vyvedené v červené barvě, velkou kabinu, v Montrealu ani v Torontu takové šatny nebyly. Hrát v Detroitu byl neskutečný zážitek, navíc pro dvacet tisíc diváků," vzpomínal obránce Milan Chalupa, který působil u Red Wings v sezóně 1984/85.

Nová hala se jménem Gordieho Howea?

V posledních letech byly opuštěné čtvrti kdysi prosperujícího Detroitu symbolem amerického ekonomického úpadku. Illitch se ale rozhodl někdejšímu centru automobilového průmyslu vrátit alespoň trochu lesku. „Už v osmdesátých letech byl ovšem Detroit nebezpečným městem s vysokou kriminalitou. Václav Nedomanský, který tam působil, nám radil, abychom v centru raději vůbec nevylézali z auta," vybavil si Chalupa.

Nová hala bude součástí rozsáhlého obchodního komplexu, veškerá moderna ale vzpomínky nenahradí. Rudá křídla v Joe Louis Areně pětadvacetkrát po sobě hrála play off, získala čtyři Stanley Cupy, dva z nich v letech 2002 a 2008 zvedl nad hlavu i Dominik Hašek, celou kariéru tu odehrály superhvězdy jako Nicklas Lidström či Steve Yzerman. „Stevie přišel do týmu v osmnácti letech a byl hubený jak tyčka. Měl jsem ho rád, protože to byl hráč evropského typu. Ne jak ti ostatní, kteří se jen řezali a nic jiného neuměli," řekl Chalupa.

V pondělním zahajovacím domácím zápase nové sezóny s Ottawou si v Joe Louis Areně připomněli největší klubovou legendu Gordieho Howea, který v červnu v 88 letech zemřel. Drtivá většina detroitských fanoušků si myslí, že nová hala by měla nést jméno právě po výjimečném hráči, jenž měl na dresu číslo 9. Pokud by tomu tak bylo, nejspíš by příznivci Red Wings v příští sezóně vykročili do budoucnosti s o něco menší nostalgií po starých dobrých časech.

Reklama

Související témata: