Hlavní obsah

Fenomenální Gretzky patrně odehrál poslední zápas v životě. Byl jsem špatný, řekl

Winnipeg

Nejlepší z nejlepších se vrátil na led. Někteří v helmách, on nasadil kulicha a šel hrát. „Jsem opravu špatný,“ řekl ale po zápase bývalý hokejista Wayne Gretzky. The Great One, nejproduktivnější hráč v historii NHL, se předvedl o víkendu v utkání pod širým nebem, které předcházelo duelu Edmontonu s Winnipegem. Před rozdáváním bodů do zámořské soutěže se sešla na ledě velká jména. Mark Messier, Jari Kurri a Teemu Selänne, který předvedl velké představení.

Foto: Profimedia.cz

Wayne Gretzky nebyl se svým výkonem spokojený, nepřipsal si v exhibici ve Winnipegu ani bod.

Článek

Gretzky a jeho Edmonton Oilers prohráli s Winnipegem 5:6. Slavný Kanaďan se k exhibici postavil předtím naposledy v roce 2003, nyní na partu slavných veteránů bylo zvědavo třicet tisíc fanoušků. Gretzky je v historickém bodování nejslavnější hokejové soutěže první s nedostižným náskokem. On, jenž byl vždy stroj na body, o víkendu ale vyšel naprázdno. Ano, Kanaďan si nepřipsal gól ani přihrávku. V NHL 1487 zápasů, 2857 bodů a 894 gólů. Čísla, která mu bude každý připomínat, čísla, která jsou z dnešního pohledu sci-fi.

„Mark Messier šel hrát a dal první gól, poté druhý. Pane Bože, on může stále hrát. Nikdo si to ale nemůže myslet o mně. Jsem opravdu špatný, byl jsem u inkasovaných gólů. Možná si dost lidí říkalo, co tam dělám. Neměl jsem velká očekávání, že to bude vypadat jako v osmdesátých letech, už nemám rychlost a tolik šikovné ruce," byl k sobě kritický pětapadesátiletý Gretzky. „I zavázat si tkaničky je těžké," řekl také po utkání na fotbalovém stadiónu.

Takový se už nenarodí

„Za dva měsíce mi bude šestapadesát let. Nebude žádná show, tohle by mohl být můj poslední zápas," připustil překvapivě po exhibici, ve které Oilers prohráli, když rozhodl  Selänne z trestného střílení.

„Výsledek je spravedlivý a rozhodl nejlepší hráč na ledě," vyslal potěšující slova Gretzky směrem k Seveřanovi, který vstřelil dva góly a na další tři přihrál. Finský Blesk kariéru ukončil před dvěma roky. V dobrém rozmaru po utkání připustil, že kdyby potrénoval, mohl by se vrátit. Ale vše uvedl hned na pravou míru. Šlo o legraci.

Fin pět bodů, Kanaďan nula. Že by se vítěz čtyř Stanley Cupů opravdu rozloučil takto? „Nebodoval, přesto stále skvěle čte hru, bruslí, ví, kde bude puk. Byl a je neuvěřitelný. Další takový se už nenarodí," chválil bývalého spoluhráče Craig MacTavish.

Reklama