Hlavní obsah

Pavelec na farmě pod palbou: 17 zákroků za třetinu, ale i tři góly během dvou minut

Sžívá se s rolí, kterou dlouhou dobu nezažil. Posledních sedm let plnil Ondřej Pavelec roli brankářské jedničky ve Winnipegu resp. Atlantě v NHL, před aktuální sezónou mu však vedení Jets oznámilo, že se mezi dva nejlepší gólmany nevejde. A tak mistr světa z roku 2010 maká na farmě klubu v Manitobě a doufá, že se do nejslavnější hokejové soutěže ještě vrátí. Na nedělní duel v Torontu ale nebude rád vzpomínat.

Pavelec v AHL inkasoval tři góly za 132 vteřin

 
Článek

Ne že by odchytal nepovedený zápas. To v žádném případě. Jen ve druhé třetině kryl Ondřej Pavelec sedmnáct střel domácích Marlies, celkově si připsal třicet úspěšných zákroků. Prohře Manitoby 0:4 přesto nezabránil, v polovině utkání si navíc prošel chvílemi hrůzy.

Rezervní tým Toronta totiž v rozmezí dvou minut a dvanácti vteřin nasázel Pavelcovi tři góly. Nejprve šikovná teč, poté dvakrát dorážka z bezprostřední blízkosti, kdy českému brankáři spoluhráči v poli příliš nepomohli.

Kladenský odchovanec tak Manitobu Moose poprvé v sezóně nedotáhl k bodům, v předchozích zápasech zaznamenal jedno vítězství a porážku po samostatných nájezdech. Přesun na farmu do American Hockey League nebere jako degradaci, naopak se chce ukázat, aby si řekl o návrat o patro výš.

Pavelcova čísla v sezóně:
Odchytané zápasy3
Úspěšnost zákroků90,7%
Obdržené góly na zápas3,25

„Pokud se chcete dostat zpátky do NHL, musíte se v AHL předvést. To je všechno, co teď můžu dělat. Chci podávat ty nejlepší výkony, takový je můj cíl. Každý chce chytat v nejlepší lize na světě. Jakmile NHL jednou okusíte, chcete v ní zůstat, jak nejdéle je to možné," prohlásil Pavelec před necelými dvěma týdny.

Jeho jméno se v minulých dnech skloňovalo v souvislosti s Los Angeles Kings, kteří se tři měsíce musejí obejít bez gólmanské jedničky Jonathana Qucika. Problémem je však vysoký Pavelcův plat (4,75 miliónu dolarů za sezónu) a chybějící prostor pod platovým stropem klubu ze západního pobřeží USA.

Není však vyloučeno, že si Pavelce během sezóny vytáhnou Jets zpátky do týmu. Vždyť dvojici Connor Hellebuyck, Michael Hutchinson, na které Jets vsadili před startem sezóny, se zatím příliš nezáří. Prvně jmenovaný má úspěšnost zákroků 88%, Hutchinson je na tom lépe jen o sedm desetin procenta.

Reklama

Související témata: