Hlavní obsah

Téměř zázrak v NHL. Čtyři Češi se potkali v jednom utkání

Praha

Pro českého fanouška šlo o zápas, který se už v NHL často nevidí. V jednom utkání si zahráli čtyři čeští hráči. Philadelphia proti Detroitu. Na straně Letců Jakub Voráček, Radko Gudas a Michal Neuvirth. Branku Rudých křídel hájil gólman Petr Mrázek, který ale prohrál. V prodloužení rozhodl právě Voráček (4:3). Hráč, který je devátý v kanadském bodování a dělí se o třetí místo v pořadí střelců.

Foto: Derik Hamilton, ČTK/AP

Jakub Voráček z Philadelphie jásá, rozhodl souboj s Detroitem.

Článek
Fotogalerie

V červenci 2015 podepsal Voráček luxusní kontrakt po vydařené sezóně, když si připsal 81 bodů a skončil v první desítce bodování. Kontrakt do roku 2024 za 66 miliónů dolarů... Jenže následující ročník nevyšel podle představ. Bilance: 55 bodů. Letos vypadá vše jinak, Letec Voráček nabírá rychlost, průměr bod na zápas.

Právě kladenský odchovanec patří mezi ty, kteří jsou nejvíce vidět v českých barvách v této sezóně. Proti rokům předchozím dochází k pomalému, ale jistému úbytku zástupců ze střední Evropy.

V probíhající sezóně zasáhlo do NHL zatím šestadvacet Čechů (mimo brankářů), naposledy si připsal premiéru Ondřej Kaše v dresu Anaheimu. Českým lídrem bodování je Voráček, za ním se drží David Pastrňák a Tomáš Hertl. Dvě mladé naděje. V minulém ročníku zámořské ligy vstoupilo do hry 35 hráčů. Rok předtím 34, 2012/2013 ještě 40 hráčů. A před tím? 2011/2012: 40, 2010/2011: 39, 2009/2010: 44, 2008/2009: 53, 2007/2008: 55.

Detroit vedl nad Philadelphií 2:0, ale během pár sekund bylo vše jinak. V předposlední minutě srovnání a ve druhé minutě prodloužení udeřil Voráček, brankář Mrázek měl jasno. „Zklamání, vedeme 3:2 a za minutu to je jinak, je to velké zklamání," citoval server nhl.com gólmana Detroitu.

Voráček z posledních deseti zápasů v šesti bodoval. Dvakrát byl dvougólový, jednou v této sérii tříbodový. Minusem je, že z elitní desítky má poměr plus minus bodů v červených číslech na hodnotě minus 3.

Philadelphia vyhrála o jediný gól. Těsné výsledky ji v této sezóně provázejí. „Musíme najít lepší způsob, jak začít zápasy," řekl útočník Claude Giroux. „Nejsme spokojeni s dnešním startem, stále musíme pracovat, abychom zajistili, že naše hvězdy jsou lepší," přidal se Dave Hakstol, trenér Flyers.

Češi v zápase
Petr Mrázek90% úspěšnost zákroků
Michal Neuvirth88% úspěšnost zákroků
Radko Gudas0+0 bodů
Jakub Voráček1+0 bodů

Reklama