Hlavní obsah

Nejproduktivnější levé křídlo NHL Robitaille končí kariéru

LOS ANGELES

Čtyřicetiletý hokejista Luc Robitaille, jehož 1394 bodů je rekordem mezi levými křídly v historii NHL, ukončí po sezóně kariéru. Uvedl to klub Los Angeles Kings, v němž slavný kanadský útočník strávil největší část své úspěšné kariéry. "Došlo to do bodu, v němž si po devatenácti letech řekl, že už je čas. Loučí se tak, jak sám chce. Může skončit se vztyčenou hlavou," řekl hráčův agent Pat Brisson.

Článek

Montrealský rodák Robitaille dosud odehrál v dresech Los Angeles, Pittsburghu, New York Rangers a Detroitu 1428 zápasů, což ho řadí na 17. místo historických tabulek. Nasbíral 1394 bodů (19.) za 668 gólů (10.) a 726 asistencí (40.).

V této sezóně si na konto připsal jen 24 bodů také kvůli tomu, že dostával na ledě stále méně času. Několik zápasů navíc strávil pouze na tribuně, ačkoli neměl zdravotní problémy. "Byl z toho strašně zklamaný. Možná už nechtěl něčím podobným procházet další rok," uvedl Brisson.

Králům z Los Angeles zbývají odehrát v základní části jen tři zápasy, a protože na poslední příčku zajišťující postup do play off ztrácejí šest bodů, sezona pro ně s největší pravděpodobností příští týden skončí.

Robitaille začal svou kariéru v Los Angeles v roce 1986 a za své výkony získal Calder Trophy pro nejlepšího nováčka NHL. O osm let později se stal s kanadským výběrem mistrem světa a odešel do Pittsburghu.

V roce 1997 se poprvé do Kalifornie vrátil, čtyři roky nato ho zlákala vidina Stanley Cupu a jako volný hráč podepsal smlouvu v Detroitu. V roce 2002 skutečně vysněnou trofej společně s Dominikem Haškem a dalšími hvězdnými veterány získal, nicméně brzy se zase vydal do Los Angeles. "Tady jsem začal a tady skončím svou kariéru. Sem patřím, je to můj domov," prohlásil populární "Lucky" v roce 2004.

Reklama