Hlavní obsah

Český Ďábel Zacha. Otec je prý za exota, syn slaví první gól v NHL

Praha

Další malý krok v kariéře NHL má za sebou Pavel Zacha. Ve svém desátém utkání v nejlepší hokejové lize světa vstřelil první gól. Ten přidal ke třem dosavadním asistencím. Svoji první radost si připsal útočník New Jersey Devils proti Panterům z Floridy, tedy proti Jaromíru Jágrovi. Ďáblové nakonec prohráli 3:4 po prodloužení.

Pavel Zacha v NHL vstřelil první gól v dresu New Jersey Devils.

Článek

„Zacha skóruje," poprvé v NHL zaznělo. Z pravé strany dostal přihrávku mezi kruhy a nemýlil se. „První gól v NHL," dodal komentátor.

„Byl to dobrý pocit v okamžiku, když to bylo 3:3," citoval server nhl.com devatenáctiletého útočníka, který srovnal skóre ve třetí dvacetiminutovce. „Cítil bych se mnohem lépe, kdybychom vyhráli, ale na první gól v NHL nikdy nezapomenu. Doufejme, že příště už bude vítězný," dodal rodák z Brna, kterého trénoval od dětství otec Pavel Zacha starší.

„Pavel miloval jenom hokej a basketbal. Ani v pubertě jsem s ním neměl jediný problém. Třeba Jarda Jágr říkal, že v určité době toho měl plné zuby a rodiče na něj museli zatlačit. Mně Pavel nikdy neřekl, že ho hokej nebaví a už aby ta sezóna skončila," vzpomínal v létě na výchovu otec, který má příznivce i odpůrce pro svůj trenérský pohled.

„Jsem tu za exota, že se má na dítě působit už od kolébky, ale už Seneca tvrdil, že pokud chcete vychovat špičkového rétora, což byla v antice snad nejcennější profese, musíte s tím začít strašně brzo. Ideálně hned od kolébky."

Téměř stokilový útočník byl draftován New Jersey Devils v prvním kole v roce 2015 na celkově šestém místě. Už v sezóně 2013/2014 hrál nejvyšší českou soutěž za Liberec, kde odehrál 34 zápasů a připsal si čtyři góly a čtyři asistence. Samozřejmě si prošel také mládežnickými reprezentačními výběry.

V minulé sezóně NHL odehrál jedno utkání, letos jich má už devět. „Seděl jsem s rodiči a agentem a do poslední chvíle čekal, kdo mě vybere. Neskutečný pocit," svěřil se Zacha, když uspěl na draftu v roce 2015.

Od té doby dospěl, zesílil, naučil se novým věcem. Po prvním gólu by měly přijít další. Patří k nadějím klubu. Může dojít k výměně českých hokejových stráží v jedné šatně. Zacha za Eliáše.

Reklama

Související témata: