Hlavní obsah

Zdraví je to nejdůležitější, řekl zklamaný Vokoun

NASHVILLE

Jen těžko se hokejový brankář Tomáš Vokoun vyrovnává s nečekaným koncem sezóny. S Nashvillem se měl prát o Stanley Cup, místo toho leží v nemocnici a speciální infuzní roztok mu ředí krev. Vokoun má ucpané cévní stěny v oblasti pánve.

Foto: PRÁVO/Michaela Říhová

Tomáš Vokoun (vlevo) při oslavách vídeňského zlata.

Článek

Uzavřel se tak pro něj smolný rok, ale devětadvacetiletý hráč nechtěl svou sportovní ránu dramatizovat. "Je to zklamání. Ale zdraví je nejdůležitější, a tak se na to musím dívat," řekl devětadvacetiletý Vokoun listu The Daily News Journal. Od pátku prodělal řadu nejrůznějších testů. "To nejhorší je, že nevíte, co se děje," uvedl.

Letos Vokoun zažívá zrcadlově obrácený rok. Loni se mu sezóna během výluky nepovedla, ale národnímu týmu pak ve Vídni pomohl k titulu mistrů světa. V obnovené NHL září, ale po olympijských hrách si posteskl, že mu kouč Alois Hadamczik nedůvěřoval a z Turína si odvezl jen bronz.

Doktoři nyní naznačili, že Vokounovy potíže nejsou nijak běžné. Internista Nashvillu Predators Richard Garman řekl, že za čtvrtstoletí své praxe se s trombózou v oblasti pánve u mužského pacienta nesetkal. "Jsme ale přesvědčeni, že (Tomáš) je mimo nebezpečí. Brzy bude zase moci na brusle," řekl Garman. Vokoun prý bude moci normálně posilovat, ale musí se vyhýbat jakýmkoliv srážkám. "Očekáváme a doufáme v úplné zotavení," dodal. Hokejová kariéra ohrožená není

Lékaři přesto připustili, že zdravotní problémy tohoto rázu mohou ohrozit život. Ale situaci prý mají pod kontrolou a otazník podle nich nevisí ani nad dalším pokračováním kariéry karlovarského rodáka.

Pro Vokouna to nejsou první potíže v sezóně. V říjnu dostal ránu pukem do krku a podle svých slov byl kousek od smrti. Svými skvělými výkony se hlavně on postaral, že Nashville podruhé ve své historii postoupil do play-off. "On je důvodem číslo jedna toho, kde teď jsme," prohlásil útočník Scott Walker. Kouč Barry Trotz doufal, že jeho svěřenci nyní ukážou, že Nashville není jen týmem jednoho hráče.

Devětadvacetiletý Vokoun nechytal od 1. dubna, kdy cítil bolesti zad. První vyšetření neodhalila příčinu problému, diagnóza byla stanovena až o víkendu během Vokounova pobytu v Baptist Hospital v Nashvillu. Léčba bude trvat několik týdnů, ve středu by měl být gólman z nemocnice propuštěn.

Reklama