Hlavní obsah

Hokejový svět zasáhla Svatošova smrt. Vzpomínají na něj Hejduk, Sakic, Lašák i další

Sobotní náhlá smrt bývalého slovenského reprezentačního útočníka Marka Svatoše rozesmutnila celý hokejový svět. Na svého bývalého spoluhráče, který zemřel v pouhých čtyřiatřiceti letech, vzpomínají nejen slovenští hokejisté, ale i bývalé či současné hvězdy NHL.

Foto: Profimedia.cz

Marek Svatoš kdysi v dresu Colorada.

Článek

„Celá organizace Avalanche je nesmírně zarmoucena touto zprávou. Marek byl ohromný člověk, talentovaný hokejista a skvělý spoluhráč. Naše myšlenky, modlitby a nejhlubší upřímná soustrast patří jeho manželce, jejich dětem a celé jeho rodině," uvedl v prohlášení legendární útočník Colorada a jeho současný generální manažer Joe Sakic.

Právě v Coloradu strávil Svatoš šest sezón, suverénně nejvíc ze své kariéry v NHL, a pět let v dresu Lavin nastupoval i se Sakicem. Po angažmá v nejlepší hokejové soutěži světa, v níž hrál i za Nashville a Ottawu a dohromady v 358 duelech zaznamenal 102 gólů a 77 asistencí, se Svatoš vrátil do Evropy. Za Omsk a Slovan Bratislava si vyzkoušel KHL, aby v sezóně 2013/14 uzavřel kariéru v mateřských Košících.

Následně se s manželkou a dvěma svými dětmi usadil v americkém Denveru. O příčině úmrtí panují spekulace, Svatoše měla najít bez známek života jeho žena Diana.

„Je to velmi tragická zpráva. Přišel jsem o dobrého přítele. Bylo mu jen 34 let a byl otcem dvou dětí. Je to velmi smutné," uvedl liberecký gólman Ján Lašák, který si se Svatošem zahrál v reprezentaci na olympiádě 2006 v Turíně.

„Jsem z toho absolutně zdrcený. Myšlenkami i modlitbami jsme s jeho rodinou. Odpočívej v pokoji," napsal na svém účtu na Twitteru bývalý útočník Darcy Tucker, jenž se se Svatošem potkal v Coloradu.

„Zpráva o smrti mého někdejšího spoluhráče z Colorada mě velmi zarmoutila. Byl skvělou osobou i hráčem," přidal se současný útočník Avalanche Matt Duchene.

Slovenského brankáře Júlia Hudáčka zastihla smutná zpráva na Německém poháru, kde reprezentoval slovenský národní tým. „Potkali jsme se v Košicích i reprezentaci. Je to velmi smutná zpráva, zatím neznám bližší podrobnosti, proč Marek zemřel. Velmi mě to vzalo. Byl to mladý člověk a nezáleží na tom, jestli byl hokejista, nebo ne. Měl rodinu, je to velmi smutné."

Reklama