Hlavní obsah

Trumpovo vítězství Gudase trochu šokovalo, ale nepřekvapilo. A trest vyhlášeného tvrďáka posunul

Toronto

Amerika si pomalu zvyká, že v prezidentských volbách zvítězil Donald Trump. A čeští sportovci působící v zámoří přemýšlejí, co z toho pro ně plyne. „Zrovna jsme hráli, takže volby jsme prožívali zápasově. Trump byl sice šok, ale jeho vítězství jsem trochu čekal. Tady v Americe se může stát cokoliv. Doufám, že nás tu nechají...“ usmívá se hokejista Radko Gudas, obránce Philadelphie.

Foto: John E. Sokolowski, Reuters

Radko Gudas v souboji s Tylerem Bozakem.

Článek
Fotogalerie

Šestadvacetiletý obránce byl vyhlášen třetí hvězdou zápasu, strávil na ledě 24 minut a byl nejvytíženějším hráčem Philadelphie. Letci ovšem prohráli v Torontu 3:6. Hlavně kvůli poslední třetině, v níž vybouchli 0:4. Nepomohlo ani to, že sám Gudas zblokoval šest střel, a připravil gól, po kterém se Flyers ujali vedení 2:1.

Gudas v sezóně zaznamenal čtvrtou asistenci a celkově má pět bodů v kanadském bodování. „Škoda, že jsme nevyhráli, ale jinak se nám docela daří v útoku. Dáváme poměrně hodně gólů, ale bohužel jich také hodně dostáváme," přemítá.

Čím si vysvětlujete výpadek v poslední třetině?

Trochu jsme polevili, z naší strany to nebyl stoprocentní výkon. Většinou po druhé třetině spíše přidáváme na tempu, jenže tentokrát tomu bylo jinak. To se v této lize nedá omluvit. Musíme hrát lépe a musíme být na takovou situaci více připravení.

Začátek sezóny jste promeškal kvůli trestu. Můžete o incidentu něco říci? (Kladenský odchovanec narazil v přípravě Czarnika ramenem do hlavy na mantinel v době, kdy už byl forvard Bostonu mimo držení kotouče, a způsobil mu otřes mozku. Dostal stop na šest zápasů a pokutu - pozn. red.)

Nemyslím si, že to bylo něco hrozného. Podle pravidel jsem však byl v souboji o tři desetiny vteřiny později. Vedení mělo tento názor, a i když jsem s ním nesouhlasil, tak jsem to musel respektovat. Teď mám zatím pouze dvě trestné minuty. Hraji fyzický hokej. Za sezónu mám přes dvě stě střetnutí s protihráči a z toho jsou jedno nebo dvě za hranou. To se stane. Hokej jde určitým směrem a my se tomu musíme přizpůsobit. Také mně celý případ pomohl dostat se někam dál.

Jak vypadá zraněná ruka, kvůli níž jste zmeškal Světový pohár?

Není stoprocentní, ale dá se s tím hrát a zatím drží. Faktem je, že mi zákaz činnosti na šest zápasů pomohl k doléčení zranění. Na druhou stranu, nechtěl jsem se pouze dívat na spoluhráče, jak hrají.

A co váš krajan Neuvirth, který se o místo v brance přetahuje s Masonem?

Máme dva dobré brankáře, v Torontu chytal Mason. Oba jsou schopní pro nás vyhrát zápasy i série v play off. Množství inkasovaných gólů nepadá na jejich vrub. Náš tým prostě nehraje dobře v obranném pásmu. Máme v tomto ohledu hodně co zlepšovat. Gólmani nás podrží, když jim dáme šanci, aby nás podržet mohli.

Ve Philadelphii jste jinak spokojený?

Ano, dostávám hodně času na ledě, podobně jako Jakub Voráček. V osobním životě se tu líbí mně i manželce. Výhodou je, že výjezdy ven jsou sice časté, ale většinou krátké.

Reklama