Hlavní obsah

Kdepak jen nejlepší gólman NHL, Price aspiruje dokonce na Hartovu trofej

Čtvrtina základní části NHL je za námi, přinesla mnoho zajímavého. Úchvatný začátek pro mladíky Laineho s McDavidem nebo další zápasy, přibývající na účet legendárního Jaromíra Jágra. Nadvládu nad severoamerickými kluzišti však letos přebral někdo jiný a není to žádná hvězda z prvního útoku, nýbrž montrealský brankář Carey Price.

Foto: Eric Bolte, Reuters

Gólman Montrealu Carey Price zasahuje proti střele útočníka Floridy Jaromíra Jágra.

Článek

V zámoří už se skoro vůbec nemluví o tom, kdo by měl získat Vezinovu trofej pro nejlepšího gólmana ročníku. Už po čtvrtině odehraných zápasů má naprostá většina trenérů, odborníků, ale i širší veřejnosti jasno. To, co letos předvádí kanadský reprezentant Carey Price je opravdu impozantní. Podceňovaný Montreal posunul na aboslutní vrchol ligové tabulky a po každém zápase Canadiens se na něj chrlí lavina chváli z řad soupeřů.

"Tady je Carey a pak se můžeme bavit dál. Je to absolutně jiná úroveň než ostatní. Není to rozhodně o tom, že bych neměl respekt k ostatním gólmanům. Oni jsou extratřída, ale Price je prostě někde jinde," vyjádřil se například trenér Caroliny Bill Peters.

Že to nejsou slova do pranice dokumentuje i fakt, že byl Peters asistentem týmu Kanady na Světovém poháru, kde měl kanadskou jedničku možnost poznat více a pracovat s ním. "Dám vám jeden příklad. Dělali jsme s mužstvem nějaké cvičení a já byl v rohu. Neměl jsem dost kotoučů a tak říkam Careymu, že potřebuju nějaké puky. Z dalších deseti střel, které na něj šly, mi dokázal puk vždy vyrazit tak, abych měl v rohu za chvíli všech deset kotoučů. Proto si za tím, co říkám, pevně stojím."

Brankář Canadiens to ale neměl v začátcích zase tak jednoduché a byl i chvíli v nemilosti fanoušků Montrealu, kteří si přáli jeho výměnu namísto Jaroslava Haláka, kterému se povedlo play-off na jaře 2010. Vedení však tlaku fanoušků odolalo, Priceho si ponechalo a teď se mu důvěra vrací.

Pokud bude devětadvacetiletý rodák z Vancouveru podávat stejné výkony až do konce sezóny, stane se teprve druhým brankářem historie, který získá trofej pro nejužitečnějšího hráče celé NHL už podruhé. Tím prvním byl Dominik Hašek...

Reklama

Související témata: