Hlavní obsah

Hrát s Jágrem je těžké i snadné. Myslí čtyři kroky dopředu, říká Plekanec

Praha

Tomáš Plekanec patří do kladenské hokejové líhně, kterou svět poznal v mnoha vydáních. Nad všemi vyčnívá ale jeden hráč, Jaromír Jágr, který se ve čtvrtek v noci stal druhým nejproduktivnějším hráčem NHL. Dosáhl na 1888 bodů, před ním už je jen nedostižný Wayne Gretzky a jeho 2857 bodů. „Je to obrovský úspěch, je to něco, co někdo nezopakuje,“ řekl pro nhl.com Plekanec na Jágrovu adresu.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Tomáš Plekanec (vlevo) s Jaromírem Jágrem v kladenském dresu.

Článek

Jágr má čtyřiačtyřicet let, Plekanec je o deset let mladší. Jeden válčí za Floridu, druhý za Montreal. Když byl Plekanec dítě, potkávali se s Jágrem na stadiónu. V té době si možná mladší řekl staršímu o podpis. Za pár let se potkali v NHL i v reprezentaci. Mezi oběma je profesionální vztah, žádné denní telefonáty.

Společně hráli na čtyřech světových akcích – mistrovství světa 2009 a 2015 a olympijských hrách v letech 2010 a 2014. Oba se potkali také v jednom útoku. Plekanec poznal, jaká je spolupráce právě s tímto výjimečným hráčem.

„Je to snadné i těžké. Je to nejlepší hráč na světě, nejtalentovanější hráč. Přemýšlí tři kroky dopředu. Snažíte se myslet o jeden dva kroky napřed, ale on myslí tři, čtyři kroky dopředu. Vidí hru, jak pravděpodobně nikdo předtím neviděl. Vy se s ním snažíte držet krok," popsal souhru s Jágrem Plekanec. „Ale cítil jsem se dobře, když jsme spolu hráli, měli jsme dobrou chemii," přidal kladenský rodák.

Sezóny jako na houpačce

Plekanec odehrál doposud v základní části NHL 877 zápasů, připsal si 569 bodů (219+350). Velký průlom zaznamenal v sezóně 2007/2008, kdy si připsal 69 bodů. Následující byla ale noční můrou – 80 zápasů a 39 bodů, horší už v zámoří neměl. Když se vrátil na léto do Čech, potkal se i s Jágrem, spolu probírali nepovedenou sezónu.

„Naslouchal bych každému, kdo by se mně v té době snažil pomoct. On to udělal. Jak jsem řekl, on myslí tři nebo čtyři kroky napřed. Sportovní psychologie a trénink mysli. On tohle měl před 15, 20 lety. Lidé se nyní v Česku o to také pokouší, ale on tohle měl už před 15 lety. Bavili jsme se o tom, když jsem to potřeboval, hodně mi to pomohlo," řekl Plekanec, který po nejhorší sezóně v NHL zaznamenal bodově nejpovedenější – o 31 bodů více.

„Nevím, kudy bych šel, kdybych s ním nemluvil. Možná bych se to dozvěděl později a byl bych jiný hráč. Když jste mladí a budete mluvit s legendou, která vyhrála Stanley Cup, která hraje v NHL už několik let, tak to je pro hráče vzpruha. Nezáleží na tom, co říká," vzpomíná Plekanec, který přiznává, že nyní je Jágr mnohem otevřenější a více předává zkušenosti mladším.

Reklama