Hlavní obsah

Dojatá máma, žádost o ruku či selfie s hokejisty. NHL zveřejnila události roku

New York/Praha

Během Vánoc zažívá třídenní zápasový půst i NHL. Slavná soutěž se opět rozjede 28. prosince. Na hokej se v zámoří ale úplně nezapomnělo. Vzhledem ke svátečním dnům a blížícím se konci roku připomněl server nhl.com šestnáct nejpovedenějších, nejkurióznějších či nejemotivnějších momentů za uplynulých dvanáct měsíců v kanadskoamerické lize.

Foto: Dan Hamilton, Reuters

Hokejisté Toronta, zejména Auston Matthews (druhý zprava) se ve vybraných událostech objevil celkem dvakrát.

Článek
Fotogalerie

Joonas Donskoi ze San Jose střílí rozhodující gól třetího finále proti Pittsburghu

Mezi vybranými událostmi nenajdete povedené kličky či zákroky brankářů, za jejich výběrem bylo něco jiného. Snažily se přiblížit nejsilnější okamžiky, které se tento rok staly.

Smrt i sláva hvězd

Žebříček, který je srovnán chronologicky, čítá šestnáct vzpomínek. Ta první se váže na 19. března. V ten den vzniklo spojení hollywoodského herce Kevina Spaceyho a Floridy Panthers. Jak, proč, a co bylo jeho smyslem, zůstává tajemstvím, ale hasthtag SpaceyInSpace okamžitě zaplavil sociální sítě.

O měsíc později (21. dubna) přišla ze showbusinessu smutná zpráva. Zemřel americký zpěvák Prince, na kterého o tři dny později před střetnutím s Dallasem zavzpomínali hokejisté Minnesoty. Na jeho počest dokonce změnili svou píseň, jejíž úryvek zazní pokaždé, když vstřelí gól. Od tohoto okamžiku hraje po brance domácích v Xcel Energy Center Princova skladba „Let´s go crazy".

Dost netradiční podívanou zažili diváci 29. dubna před zápasem San Jose - Nashville. Po ledě se proběhla černá kočka, která později dostala jméno Jo Pawvelski, jež odkazuje na útočníka Sharks Joea Pavelskiho. Nikdo neví, kde se vzala, ale důležitější je, že našla domov u kapitána Žraloků Patricka Marleaua.

Hrající Metallica i zpívající obránce

Patnáctého května pobavil příznivce, i komentátory, jejich spoluhráč Joe Thornton. Sedmatřicetiletý matador se v duelu se St. Louis pošťuchoval s hostujícím kapitánem Davidem Backesem. Na první pohled nic mimořádného, nicméně na videu je patrné, že každý tahal za vousy toho druhého.

Pozornost přitahuje i vzpomínka na 21. květen. Tehdy někdejší forvard Montrealu Georges Laraque pomohl ochránit sedmiletou holčičku, kterou chtěl na charitativním baseballovém utkání unést Jonathan Gamez-Arias. Bez rychlého zásahu několika lidí, mezi kterými byl právě čtyřicetiletý bývalý bitkař, by se mu to i povedlo. „Já mám dvojčata a tohle (únos) se může stát každému. Slyšeli jsme několik příběhů o únosu dětí a vidět něco takového je docela děsivé," řekl Laraque pro CBC Montreal.

Šestnáct chronologicky vybraných událostí podle nhl.com:
19. březen - Kevin Spacey na Floridě
24. duben - Uctění památky zpěváka Prince od hokejistů Minnesoty
29. duben - Černá kočka se proběhla po ledě San Jose
15. květen - Tahání za vousy mezi Thorntonem a Backesem
21. květen - Georges Laraque pomohl zachránit malou holčičku
4. červen - Finský komentátor prožívá gól Donskoie
6. červen - Metallica hraje americkou hymnu
17. červenec - P. K. Subban zpívá Johnnyho Cashe
2. říjen - Čtyřletá holčička si udělala selfie s hokejisty Detroitu
12. říjen - Ema Matthewsová prožívá debut snů svého syna
25. říjen - Ben Bishop přichází o dva zuby
5. listopad - Matthews s Marnerem zpívají Bon Joviho
6. listopad - Pes hodil čestné buly
13. listopad - Malí fandové získali cenné suvenýry
18. listopad - Erik Karlsson netradičně požádal o ruku
5. prosinec - Malý Micha se raduje z gólu

Další dvě vzpomínky se opět týkají hráčů San Jose. První se váže k Finovi Joonasovi Donskoiovi, který svou trefou rozhodl třetí finále proti Pittsburghu. Přímý přenos tehdy běžel i v jeho vlasti a komentoval ho Antti Mäkinen, který měl z trefy svého krajana ohromnou radost (viz video v galerii). Druhá je jen o dva dny mladší. Před čtvrtým finálovým soubojem zahráli James Hatfield a Kirk Hammett ze skupiny Metallica akusticky americkou hymnu.

To přímo mikrofonu se chopil zadák Nashvillu P. K. Subban. Krátce poté, co byl do města country vyměněn z Montrealu za Shea Webera, zazpíval v jednom z barů píseň od Johnnyho Cashe.

Toronto ve středu dění

Netradiční selfie si pořídila čtyřletá Lylah Amlasová. Při přípravném utkání mezi Detroitem a Chicagem se vyfotila před trestnou lavicí, na níž seděli Dylan Larkin a Steve Ott, kteří si malé holčičky všimli a do fotoaparátu se usmáli. „Když jsme se na fotku podívali znovu, oni se tam oba doslova smáli," okomentovala příhodu Shannon Amlasová, matka malé Lylah.

 

Lylah was hit with the classic Ott, Larkin penalty box photobomb. | #lgrw (📸 @shan0mac)

Fotka zveřejněná uživatelem Detroit Red Wings Hockey Club (@detroitredwings),Říj 3, 2016 v 9:34 PDT

Maminka sehrála hlavní roli i v další události. Ema Matthewsová, máma poslední jedničky draftu Austona Matthewse, emotivně prožívala synův první zápas v NHL, při kterém rodák z Arizony vstřelil čtyři branky.

Devatenáctiletý útočník se do výběru dostal ještě jednou. A to při střetnutí Toronta s Vancouverem. Elitní centr si na střídačce Maple Leafs broukal při reklamní pauze se svým spoluhráčem Mitchellem Marnerem písničku od Bon Joviho.

Kanadský tým byl i u toho, když brankář Tampy Bay Ben Bishop přišel o dva přední zuby. Nešťastný incident se stal na konci října při vzájemném duelu. Peter Holland vystřelil a trefil Bishopa do masky. Otřesený gólman, kterého na místě ošetřil i lékař týmu, po této bombě přišel o dva přední zuby. Tato nešťastná náhoda měla dohru o měsíc později, kdy jednička Lightning slavila třicátiny, ke kterým dostala speciální dort.

Dětská radost i žárlivost

V NHL je zvykem jednou za rok ocenit armádní jednotky. Tradici dodrželi i na začátku listopadu v Anaheimu, kde před střetnutím s Calgary obstaral úvodní čestné buly člen pyrotechnického týmu. Nejednalo se o člověka, nýbrž o psa. Corponal Nero, jak se čtyřnohému pomocníkovi říká, zachránil už několik lidských životů, za což se mu dostalo zaslouženého potlesku.

Žárlivost se projevuje u lidí už od dětství. Důkazem je situace, která se přihodila při mači Minnesoty s Ottawou. Čárový rozhodčí Brad Kovachik si všiml v první řadě rodiny s dvěma malými dětmi a rozhodl se jednomu z nich hodit puk, který nakonec skončil u staršího z bratrského dua Hanleyho. Jenže mladší Landry okamžitě spustil lavinu pláče, což zachytily kamery, a na základě této reakce dostal o pár chvil později kotouč i on.

Novináře, kteří sestavili tyto příběhy, zaujalo i netradiční požádání o ruku, se kterou se na sociální síti pochlubil švédský bek Erik Karlsson. Dvojnásobný držitel Norrisovy trofeje pro nejlepšího obránce NHL svou přítelkyni požádal o ruku v pizzerii a prstýnek vložil do pizzy, kterou si jeho vyvolená objednala.

 

Couldn't be more proud to call her my forever. Without her I'm nothing. #shesaidyes

Fotka zveřejněná uživatelem Erik Karlsson (@erikkarlsson65),Lis 18, 2016 v 1:36 PST

A na závěr nefalšovaná radost klučiny jménem Micha. Hráč mládežnického výběru Washingtonu, v přestávce mezi soubojem Capitals s Buffalem, poprvé skóroval ve Verizon Center a náležitě to oslavil.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články