Hlavní obsah

Hokejista Alfredsson zažil ještě jeden Krásný den v Ottawě

Hokejový klub Ottawa Senators před čtvrtečním utkáním NHL proti Detroitu slavnostně vyřadil číslo 11 svého dlouholetého kapitána Daniela Alfredssona. Nyní čtyřiačtyřicetiletý Švéd je prvním hráčem novodobé historie klubu, jehož číslo se už v tomto kanadském celku nebude smět používat.

Foto: FRED CHARTRAND, ČTK/AP

Daniel Alfredsson při slavnostních chvílích v Ottawě, na snímku s ním jsou otec Hasse Alfredsson, dcera Cecelia Sable manželka Birgitta a syn Fenix.

Článek

"Dnes je opravdu krásný den," uvedl Alfredsson při slavnostní ceremonii s narážkou na to, že po jeho vstřelených gólech v hale Senators pouštěli stejnojmenný hit skupiny U2 "Beautiful day". "Tohle je největší pocta v mém životě a jsem straně pyšný, že v Ottawě vyřadili mé číslo. Zůstanu navždy Senátorem," dodal bývalý křídelní útočník.

Populární "Alfie" hrál v Ottawě v letech 1995 až 2013 a drží klubové rekordy v počtu branek, asistencí i bodů. Na poslední sezonu kariéry odešel do Detroitu, což vyvolalo v té době mezi oběma stranami hodně zlé krve. O rok později už ale byly spory zapomenuty a v prosinci 2014 Alfredsson podepsal symbolický jednodenní kontrakt se Senators, aby mohl oficiálně ukončit kariéru v dresu Ottawy.

Alfredssona si Senators vybrali v roce 1994 v šestém kole draftu na 133. pozici. V sezoně 1995/96 získal Calder Trophy pro nejlepšího nováčka NHL a od roku 1999 byl kapitánem týmu. Za Ottawu sehrál 1178 zápasů a připsal si 1108 bodů za 426 branek a 682 asistencí. Olympijský vítěz z roku 2006 drží klubová maxima i se 121 duely, 51 góly, 49 přihrávkami a 100 body v play off.

Dosud jediným vyřazeným číslem v Ottawě byla osmička zesnulého útočníka Franka Finnigana, jenž hrál za původní Senators ve 20. a 30. letech minulého století.

Reklama

Související témata: