Hlavní obsah

Zraněný Jágr odstoupil, Rangers jsou vyřazeni

NEW YORK

Hokejisté New Yorku Rangers vypadli po čtvrté porážce za sebou od New Jersey z bojů o Stanleyův pohár. Jejich sobotní prohru 2:4 a postup Devils zařídil dvěma góly český útočník Patrik Eliáš. Navíc si připsal ještě asistenci. V sestavě Rangers opět nechyběl Jaromír Jágr, avšak po 53 sekundách ze zápasu kvůli zranění odstoupil.

Článek

Do dalšího kola play-off postoupila i Ottawa, která v pátém utkání zdolala obhájce prvenství Tampu Bay 3:2 a vyhrála sérii 4:1. Šestý gól v letošním Stanley Cupu zaznamenal Martin Havlát.

Hokejisté New Jersey dokráčeli do dalšího kola play-off nejjednodušší možnou cestou a mohli zapomenout na své neúspěchy v základní části. "Může za to Patrik Eliáš. Jakmile se vrátil (po žloutence), začalo se nám dařit. Nedovedete si představit, co pro nás znamená," rozplýval se nad umem třebíčského rodáka spoluhráč Scott Gomez.

Eliáš sobotní výkon korunoval třemi body do kanadského bodování. "Jsem šťastný, jak jsme tuhle sérii zvládli a že pomáhám takovému týmu," radoval se šikovný útočník. Spokojený byl i gólman Martin Brodeur, který překonal rekord Patricka Roye v počtu odchytaných zápasů v play off za sebou. Na svém kontě jich nyní má 137.

Pro Jágra skončila sezóna špatně. Kandidát na cenu pro nejužitečnějšího hráče NHL ze zápasu odstoupil po necelé minutě, když do něj vrazil u mantinelu obránce New Jersey Brad Lukowich a Jágrovi se ozvalo poraněné rameno. "V prvním zápase jsme si ho vykloubil," přiznal poprvé kladenský odchovanec. "Ve třetím zápase jsem to zkusil a neinkasoval žádný úder. Teď jsem brzy narazil na mantinel a hned jsem věděl, že to není dobré," dodal čtyřiatřicetiletý forvard. "Bez něho jsme nebyli tak silní," konstatoval Jágrův spoluhráč Martin Ručinský.

Detroit na hranici vyřazení

Ottawa ukončila sezónu posledním šampiónům z Tampy a Havlát se na tom podílel vedle gólu ještě asistencí. V play-off už zaznamenal deset kanadských bodů a skóroval ve všech pěti střetnutích. "Udělali jsme jen první krok k našemu cíli," podotkl český reprezentant, který měl lví podíl na vyřazení svých krajanů Pavla Kubiny a Václava Prospala, potenciálních posil pro světový šampionát v Lotyšsku. "Prostě hráli lépe než my," uznal gólman Lightning Sean Burke. "Bojovali s větším zapálením, věřili si. Postup si zaslouží," dodal.

K překvapení se schyluje v sérii mezi Detroitem a Edmontonem. Z pátého souboje vyšli jako vítězové v poměru 3:2 hráči kanadského celku a stejné skóre je i na zápasy. Nejlepšímu týmu po základní části tak hrozí vyřazení. "Jsou pod tlakem. Doma to musíme zvládnout," burcoval obránce Oilers Chris Pronger, autor tří asistencí.

Red Wings chyběl zraněný kapitán Steve Yzerman. "Snad se vrátí v dalším zápase," doufal kouč Mike Babcock před klíčovým momentem ročníku. Vedle absence hvězdy týmu se navíc příliš nedaří brankáři Mannymu Legacemu, na jehož hlavu se snesla vlna kritiky. "Chytám průměrně, což v play-off samozřejmě stačit nemůže," připustil gólman. "Vyhráváte jako mužstvo, takže jako tým i prohráváte," upozornil Babcock, že vinu pouze v gólmanovi nevidí.

V sérii mezi Calgary a Anaheimem má k postupu blíž rovněž kanadský tým. Pátý duel vyhráli Flames na domácím ledě 3:2 a stejný je i stav série. Na první gól Calgary přihrál Tonymu Amontemu v oslabení český bek Roman Hamrlík, třetí výhru v sérii potvrdil dvěma góly kanonýr Jarome Iginla.

Play-off NHL, 1. kolo
Východní konference
New York Rangers - New Jersey 2:4 (1:0, 0:2, 1:2)
Branky: 20. Ortmeyer (Ručinský, Rozsíval), 49. Rucchin - 28. a 54. Eliáš, 25. Gomez (Eliáš), 45. Gionta. Zásahy brankářů: Lundqvist 29/25 - Brodeur 33/31. Diváci: 18 200. Konečný stav série: 0:4.
Ottawa - Tampa Bay 3:2 (2:0, 1:2, 0:0)
Branky: 13. Schaefer (Havlát), 16. Meszároš, 36. Havlát - 22. Arťjuchin, 39. Richards. Zásahy brankářů: Emery 28/26 - Burke 38/35. Diváci: 20 004. Stav série: 4:1.
Západní konference:
Detroit - Edmonton 2:3 (0:0, 1:3, 1:0)
Branky: 39. Shanahan, 60. Zetterberg - 26. Pisani, 29. Smyth, 33. Horcoff. Zásahy brankářů: Legace 19/16 - Roloson 32/30. Diváci: 20 066. Stav série: 2:3.
Calgary - Anaheim 3:2 (2:0, 1:0, 0:2)
Branky: 17.a 22. Iginla, 6. Amonte (Hamrlík) - 49. McDonald, 60. R. Niedermayer. Zásahy brankářů: Giguere 8/5, Bryzgalov 19/19 - Kiprusoff 28/26. Diváci: 19 289. Stav série 3:2.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NHL

Calgary - San Jose 5:1

Premiérový gól v NHL a navrch bitka. Český útočník zažil v zámoří velký večer
NačítámNačíst další články