Hlavní obsah

Konec po třinácti letech? Montreal by se mohl zbavit Plekance, píší v zámoří

Montreal/Praha

Celou svou kariéru v NHL spojil s Montrealem, za který nastupuje už třináctou sezónu, ze současného kádru Canadiens je déle sloužícím hokejistou jen ruský obránce Andrej Markov. Probíhající ročník ale českému útočníkovi Tomáši Plekancovi nevychází podle představ a v zámoří už se začínají objevovat hlasy, že by trojnásobný medailista z mistrovství světa mohl být vyměněn do jiného klubu.

Foto: Dan Hamilton, Reuters

Hokejový útočník Tomáš Plekanec v dresu Montrealu. Bude toto spojení i nadále platit?

Článek

Montreal sice kosí zranění, vždyť aktuálně se Habs musejí obejít bez Alexe Galchenyuka, Davida Desharnaise, Andrewa Shawa, Andreje Markova, Grega Pateryna, Paula Byrona nebo Brendana Gallaghera, přesto se však mužstvo dokázalo semknout a v tabulce Východní konference mu patří čtvrtá příčka.

I proto, že hráči, kteří předtím tolik prostoru na ledě nedostávali, chytili svou šanci za pačesy. V centru první útočné formace se usadil Phillip Danault a spolupráce s Radulovem a Paciorettym funguje. Uprostřed čtvrté řady se zase daří jednadvacetiletému Michaelu McCarronovi, kterého si Montreal vybral v prvním kole draftu 2013.

A až se do sestavy vrátí Galchenyuk a další, bude mít Montreal na pozicích středních útočníků pořádný přetlak. A podle kanadského experta televize Sportsnet Nicka Kypreose není nereálné, že se tradiční kanadský klub nebude bránit Plekancově odchodu, kterému se v sezóně tolik nedaří.

Zatímco v minulých ročnících zaznamenal kladenský odchovanec 60 resp. 54 kanadských bodů, nyní ve 40 zápasech posbíral jen tři góly a čtrnáct asistencí. Úspěšnost jeho střelby činí pouhá 4,4 procenta.

„Jsou zde zprávy, že pokud se (Plekanec) znovu nenajde, mohl by být do konce přestupového období NHL k dispozici ostatním týmům na přestupovém trhu," nechal se slyšet Kypreos. Uzávěrka přestupů je v NHL 28. února.

Čtyřiatřicetiletý Plekanec, kterého Montreal získal v roce 2001 ve třetím kole draftu a v posledních sedmi sezónách působí v klubu jako zástupce kapitána, pobírá v této sezóně 6 miliónů dolarů a kontrakt má platný ještě pro nadcházející ročník.

Reklama

Související témata: