Hlavní obsah

Česká hvězda v NHL krvácela. Backes se po dojemném přivítání tvrdě mstil

St. Louis

Hodně emotivní zápas prožil americký hokejista David Backes v úterý večer, kdy v dresu Bostonu vůbec poprvé zamířil do haly St. Louis, kde odehrál předchozích deset let - polovinu z nich s kapitánským céčkem na hrudi. Fanoušci Blues ho nadšeně vítali, stříbrný medailista z OH ve Vancouveru ale na ledě moc času nestrávil. Neváhal totiž pomstít atak na svého parťáka Davida Krejčího.

Foto: Jeff Curry, Reuters

Útočník Boston Bruins David Backes (42) se pere s obráncem St. Louis Blues Joelem Edmundsonem (6).

Článek

Backes se dočkal dojemného přijetí v hale, kde prožil velkou část kariéry. Na kostce pod stropem haly běžel krátký medailonek z jeho kariéry a fanoušci vestoje nadšeně tleskali. Dvaatřicetiletý forvard se s nimi vřele pozdravil, ale pak už se soustředil jen na svůj nový tým.

„Když jsem přišel do haly, musel jsem si dávat pozor, abych šel do správné kabiny. No, a když mě vyloučili, abych také zamířil na správnou trestnou lavici," popisoval své pocity z návratu, při němž na ledě strávil jen necelých jedenáct minut.

Na trestné lavici si totiž poseděl pěkně dlouho. Ve 36. minutě totiž neváhal pomstít českého spoluhráče Krejčíjo, jenž utrpěl krvavé zranění v obličeji. Pustil se do rvačky s obráncem Joelem Edmundsonem, za což vyfasoval dohromady trest na sedmnáct minut (5, 2+10).

„Bohužel jsem na trestné lavici strávil skoro celou třetí třetinu, ale zase jsem měl nejlepší divácké místo v hale. Ale bylo to jasné rozhodnutí. Krejčí měl zkrvavený obličej. Musíme se jeden za druhého postavit. Kluci naštěstí odvedli fenomenální práci a zápas jsme dovedli k vítězství," pochvaloval si.

Jeho počínání kvitoval i střelec dvou gólů a hlavní hrdina zápasu Brad Marchand. „Musíte se vždy postavit za své spoluhráče. A za to, jak Backs bojuje za tým a každé utkání do toho dává všechno, je skvělé pro něj vyhrát tenhle zápas," řekl Kanaďan.

Na vítězství Bostonu 5:3 se podílel třemi body za gólové přihrávky také David Pastrňák. Z výhry se mohl radovat i Krejčí, který se po ošetření vrátil na led a utkání dohrál. Medvědi vytěžili z posledních tří zápasů venku pět bodů a v Atlantické divizi se vyšvihli na druhé místo.

Reklama

Související témata: