Hlavní obsah

Nejlepší český střelec v NHL zažil gólové opojení. Půst skončil

Praha

Nejlepší střelec Bostonu v NHL procitl. David Pastrňák rozhodl v prodloužení utkání s Detroitem. Medvědi vyhráli 4:3 a ukončili sérii čtyř porážek v řadě. Český forvard se gólově prosadil poprvé od 14. prosince. Proti Red Wings si připsal dvacátý gól v sezóně a mezi všemi střelci soutěže mu i přes dlouhou absenci patří třináctá pozice.

Foto: Charles Krupa, ČTK/AP

Radost Davida Pastrňáka, který vstřelil gól po 17 zápasech. Rozhodl prodloužení proti Detroitu, Medvědi vyhráli 4:3.

Článek

Střela z kruhu pod víko do levého rohu. Puk se zastavil až v síti. Radost, políbil rukavici, poté Pastrňákova ruka vystřelila do vzduchu, v euforii si i zakřičel a spoluhráči se kolem něho sjeli, aby gratulovali. Český hokejista opět prožíval gólové opojení.

„Není toho moc, co můžete udělat. Musíte hrát a najít správnou cestu. Je zřejmé, že to je vždy o vaší hlavě, ale jak jsem řekl, kluci mi pomáhají a snaží se mě podporovat po celou dobu. Je pěkné dát gól, zvláště, když je vítězný," citoval server nhl.com druhého nejproduktivnějšího hráče Bostonu.

Sedmnáct utkání střelecky mlčel, přesto má stále nejvíce gólů v týmu. Na začátku prosince bojoval Pastrňák o čelo mezi střelci celé soutěže, nyní je ve druhé desítce. I když hledal formu, je stále dvacetiletý útočník suverénně nejlepším českým střelcem. Druhý je Jakub Voráček se třinácti zásahy. „Necítil jsem na sebe tlak," dodal Pastrňák.

Na dvacátou branku čekal sedmnáct utkání. Předchozích devatenáct branek vstřelil v šestadvaceti zápasech. Poté stop a čekání. Panika? V klubu ne, jde o hráče, který má jen dvacet let, vše před sebou, učí se, poznává, sbírá zkušenosti.

Pastrňák je pozitivní

„Měl skvělý start do sezóny, ale určitě každý věděl, že tohle tempo nejde vydržet celou dobu. Je mladý, tihle kluci se musí naučit vypořádat s takovou situací," byl v klidu před pár dny kouč Bruins Claude Julien.

Zkušený Patrice Bergeron má za sebou téměř 900 utkání v NHL, zažil lepší i horší období, má pochopení pro Pastrňákův výpadek. „Podle mě si užívá každý den, myslím si, že to dokáže ocenit, co máme. Máme štěstí, že můžeme dělat, co milujeme. On je mladý, ale chápe to, je stále pozitivní," řekl na adresu českého mladíka jedenatřicetiletý Kanaďan.

Reklama

Související témata: