Hlavní obsah

Zrušte rvačky v hokeji, prosí otec mrtvého bitkaře NHL

Praha

V květnu uplyne už šest let od doby, kdy zemřel jeden z nejlepších a nejuznávanějších bitkařů NHL Derek Boogaard. Osmadvacetiletý kanadský hokejový útočník byl nalezen ve svém bytě bez známek života poté, co zkombinoval alkohol s léky tišícími bolest. Rodák ze Saskatoonu tak zaháněl chronické bolesti hlavy způsobené opakovanými údery do ní při hokejových šarvátkách. Derekův otec Len nyní vybízí, aby bitky z tohoto sportu vymizely, smutný příklad jeho syna je prý výstrahou pro všechny.

Foto: Profimedia.cz

Na snímku z roku 2007 inkasuje Derek Boogaard v dresu Minnesoty úder od Davida Kočího z Chicaga.

Článek

Derek Boogaard byl už od dětství urostlejší než jeho vrstevníci, sám si však moc dobře uvědomoval, že tolik talentu jako jiní mladí hráči ale nepobral. Proto se svou mohutnou postavu rozhodl využít jako přednost.

„Všude mi říkali, že pokud chce v hokeji něčeho dosáhnout, musí se bít. Kamkoliv půjdeš, musíš se bít, jenom bít," říká v rozhovoru pro theglobeandmail.com Len Boogaard.

Ve svých patnácti letech se proto Derek začal kromě hokeje věnovat i boxu a v zámořské hokejové juniorské soutěži si začal mezi spoluhráči i protivníky vydobývat pozici bitkaře, díky níž se mu dostávaly minuty na ledě i uznání.

Zejména kvůli své nesmlouvavé hře upoutal pozornost v NHL a v roce 2001 si ho v sedmém kole draftu vybrala Minnesota. Před sezónou 2005/06 cítil svoji šanci a kouč Divočáků Jacques Lemaire mu příležitost usadit se, skutečně dal.

Boogaard se jí chopil, stal se ochráncem největších hvězd svého týmu a pro soupeře se stal postrachem. V nejlepší hokejové soutěži světa odehrál 277 zápasů, v nichž si za Minnesotu a New York Rangers připsal šestnáct bodů a 589 trestných minut.

Věřil tomu, že bitkař má pro mužstvo stejný význam jako ofenzivní kreativní hráči. Pěstních soubojů podstoupil v NHL desítky (včetně tří s českým hromotlukem Davidem Kočím), nakonec se mu však staly osudnými. 13. května 2011 totiž hokejový svět šokovala zpráva, že Derek Boogaard je mrtvý.

Pár měsíců po jeho smrti vyšetřování odhalila, že Boogaard trpěl degenerativním onemocněním mozku způsobeným opakovanými údery do hlavy. Ztráty paměti, změny nálad či impulzivnost zaháněl tišícími léky a alkoholem, což nakonec oslabený organismus nevydržel. Podle lékařů se u lidí trpících tímto typem onemocnění projeví ve středním věku demence.

„Můj syn byl bitkař. Byl na ledě, aby se bil. Nebyl tím, kdo dával góly, ale byl boxovacím pytlem na ledě. První věcí, kterou je z hokeje potřeba odstranit, jsou právě tyto bitky," apeluje nyní Len Boogaard na všechny.

Dodnes jej nejvíc tíží fakt, že to byl právě on, kdo vzal Dereka v jeho mládí na hodiny boxu. Synovi chtěl jen pomoct ke splnění jeho snu. O tom, jak hokej miloval, svědčí i příhoda z jeho začátků v NHL.

Vedení soutěže v té době zavedlo pravidlo o pokutě ve výši 10 tisíc dolarů pro trenéry, pakliže na posledních pět minut zápasu cíleně pošlou na led bitkaře a pěstní souboj se nakonec uskuteční.

„Derek šel za trenérem (Jacquem Lemairem) a řekl mu, že těch posledních pět minut chce hrát. Trenér nesouhlasil, a tak mu Derek dal šek na deset tisíc dolarů. S tím, že když ho pošle na led a on se zaplete do bitky, šek je trenérův. Když Jacques přišel na Derekův pohřeb, ten šek měl stále ve své kapse," vzpomíná Len.

Od smrti svého syna přestal hokej v televizi sledovat, výjimku učinil jen při zářijovém světovém poháru v Torontu. „To byl, panečku, hokej! Nebylo to nic z těch sra*ek, jako jsou bitky nebo skrumáže před brankou po celý zápas. Byl to jednoduchý hokej ze strany na stranu," potěšilo Boogaarda staršího.

Jste pro to, aby z hokeje vymizely bitky?
Ano
70,6 %
Ne
29,4 %
Celkem hlasovalo 23037 čtenářů.

Reklama