Hlavní obsah

Život je drahocenný, ví gólman Ottawy po traumatickém období, když jeho ženě našli rakovinu

Hokej vždy miloval, obětoval mu skoro všechno. Poslední měsíce však na něj neměl gólman Ottawy Craig Anderson ani pomyšlení. Když jeho ženě Nicholle lékaři na konci října loňského roku diagnostikovali rakovinu hrtanu, zbořil se mu svět. Manželce se v těžkých chvílích snažil být nablízku a při léčbě jí byl oporou. Nyní se pětatřicetiletý Američan vrací zpátky k týmu Senators a věří, že to nejhorší už má Nicholle za sebou.

Foto: Profimedia.cz

Brankář Ottawy Craig Anderson.

Článek

„Výhry nebo prohry, pořád je to jenom hokej. A jsou věci, pro které je důležitější žít. Zjistíte to, když se vám narodí děti. Ještě víc však tehdy, když si projdete tak traumatickým a obtížným obdobím. Nevíte, kolik času vám s tou kterou osobou ještě zbývá. Život je drahocenný," vypráví Andersson v rozhovoru pro Ottawa Sun.

Když se zdrcující zprávu o vážné nemoci své ženy na konci října dozvěděl, od mužstva se okamžitě odpojil a chtěl trávit čas s Nicholle. Jenže Ottawě se jen pár dní poté zranil brankář Andrew Hammond a byla to právě Nicholle, kdo Andersona přesvědčil, ať se vrátí k týmu, který ho nyní potřebuje. Její léčba byla teprve v počátcích.

Anderson hned vychytal čisté konto a v listopadu neustále pendloval mezi svou manželkou a týmem, když ho zrovna nutně potřeboval. Poslední zápas odchytal 5. prosince, od té doby už zůstal doma s Nicholle.

V pondělí, po osmi týdnech, se Anderson vrátil k mužstvu. Snad už natrvalo, neboť ozařování a chemoterapie u jeho manželky zabraly.

„Léčba ozařováním skončila, Nicholle se teď z ní zotavuje. Věděli jsme, že to bude tvrdá bitva, zvlášť poslední dva týdny ozařování a pak deset patnáct dni po něm. Právě si tím bojem procházíme. Doufejme, že se věci ubírají správným směrem," věří Anderson.

Úžasné, že je zpátky s námi, radují se spoluhráči

Když rozrazil dveře kabiny, podle obránce Marka Borowieckého se všem jeho spoluhráčům i trenérům rozzářil úsměv. S Andersonem je totiž zpět duše týmu. „Andy je skvělý spoluhráč a výborný kamarád. Mysleli jsme na něj, čím si musela jeho rodina projít. Je úžasné mít ho zpátky," raduje se Borowiecki.

Ještě však zabere nějaký čas, než se Anderson objeví v brance při zápasech. Ottawa na něj nespěchá, Mike Condon, jehož klub získal při Andersonově absenci z Pittsburghu, i Andrew Hammond si vedou zdatně.

„Všechno je to o správném načasování. Několik dní před mým připojením k týmu jsem sice bruslil, ale chytání střel nic nenahradí," uvědomuje si Anderson.

„Z hlediska morální stránky věci je skvělé, že je zase s námi. Na druhou stranu si moc dobře uvědomujeme, že nějaký čas potrvá, než se dostane zpátky do formy," tvrdí trenér Guy Boucher.

Reklama

Související témata: