Hlavní obsah

GLOSA: Skok do stroje času

Marek BurkertSport.czPrávo

Až v únoru příštího roku vyjedou hokejisté Washingtonu na led bez svého esa Ovečkina, který právě bude za Rusko střílet góly na olympijském turnaji, dovrší se tím absurdita rozhodnutí šéfů NHL nezúčastnit se zimních her v Pchjongčchangu.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Ruský útočník Alexander Ovečkin vyjádřil přání hrát na další olympiádě i přes nesouhlas vedení NHL

Článek

Pár hráčů, kteří mají zvláštní priority, možná vymámí z klubových majitelů povolení do Koreje odletět, drtivé většině ale nezbývá než scvaknout paty a se skřípěním zubů oželet šanci, která se od roku 1998 stala příjemným bonusem k účinkování v zámoří. Fanoušci namlsaní pěti olympijskými starty hvězd z NHL se musejí smířit s tím, že v Koreji se objeví hokejisté, kteří by jinak na povolávací rozkaz čekali marně.

Hokejový svět kvůli rozhodnutí NHL naskočil do stroje času a vrátil se na počátek devadesátých let, kdy na ZOH reprezentovali převážně hráči z Evropy. Lze pochopit nářky komisionáře Garyho Bettmana, že pro NHL je start v Koreji neatraktivní z mnoha důvodů, ale vsaďte se, že za čtyři roky v Číně se nejlepší hokejisté pod olympijské kruhy vrátí. Tentokrát se však šéfové NHL rozhodli vytrestat Mezinárodní olympijský výbor, který podle jejich názoru hlavně bral a mnohem méně dával.

Pamětníci si možná vybaví, že v Albertville 1992 a v Lillehammeru 1994 se hrály pěkné zápasy a čeští fanoušci je zaníceně prožívali. S explozí zájmu, jaké vyvolaly bitvy hráčů NHL v Naganu, Salt Lake City nebo Vancouveru, se to ale srovnávat nedá.

A tak nezbývá než si počkat, až se v Pekingu hokejový chronometr zase přetočí do 21. století.

Reklama