Hlavní obsah

Začíná bitva o Stanley Cup. Jak do ní promluví Češi?

New York

Za několik hodin se rozjede play off hokejové NHL. Do boje o Stanley Cup vstoupí šestnáct nejlepších týmů po základní části. Ve hře je i třináct českých hokejistů. Dosáhne některý z nich až na vrchol?

Foto: Charles Krupa, ČTK/AP

David Pastrňák (88) z Bostonu gratuluju brankáři Tuukku Raskovi (40). Dočká se Boston Stanley Cupu?

Článek

ZÁPADNÍ KONFERENCE

Chicago (Kempný, Rozsíval) - Nashville

Na Západě v letošní sezóně kralovali hokejisté Chicaga, za které nastupují i čeští obránci Michal Kempný a Michal Rozsíval. Zatímco šestadvacetiletý Kempný zažívá premiérovou sezónu za mořem, zkušený harcovník Rozsíval už má s Blackhawks na kontě dva Stanley Cupy. Nicméně začátek play off velmi pravděpodobně nestihne, jelikož absolvoval operaci zlomeniny v obličeji, kterou mu holí způsobil Ritchie z Anaheimu. „Operace proběhla dobře a očekává se, že se Rozsíval zcela uzdraví," pravil operatér Dr. Michael Terry pro NBC.

Minnesota (Hanzal) - St. Louis (Sobotka, Jaškin)

Z českého hlediska jde o nejsledovanější sérii. Za Minnesotu válí Martin Hanzal, do St. Louis se po třech letech v Omsku vrátil Vladimír Sobotka, navíc u Bluesmanů se na hraně sestavy pohybuje i mladý Dmitrij Jaškin. „Samozřejmě se moc těším, je to pro mě opět nová výzva," konstatoval po přesunu do USA Sobotka.

Anaheim (Kaše) - Calgary (Frolík)

Po roční odmlce se do vyřazovací části probojovalo pět kanadských celků. Jedním z nich je Calgary. U Plamenů hraje na křídle druhé formace Michael Frolík, který nastoupil do všech dvaaosmdesáti utkání základní části a bodově zažil druhý nejpovedenější ročník v kariéře (44 bodů). Mezi hlavním týmem Anaheimu a farmou pendloval v této sezóně jednadvacetiletý Ondřej Kaše. U Ducks stihl odehrát slušnou porci 53 zápasů a připsat si 15 bodů. Play off začne v hlavním týmu Kačerů.

Edmonton - San Jose (Hertl)

Éra neuspokojivých výsledků Edmontonu z posledních let je pryč. U Oilers začíná nová doba. Vše se točí kolem supertalentu McDavida, který se 100 body ovládl produktivitu základní části. Proti stojí Žraloci ze San Jose, i s českým útočníkem Tomášem Hertlem. Loni Sharks došli až do finále, ve kterém právě slávistický odchovanec chyběl. Letos také část sezóny vynechal kvůli problémům s kolenem, pro play off je ale připraven.

VÝCHODNÍ KONFERENCE

Washington - Toronto (Polák)

Stejně jako v loňské sezóně, ovládli základní část hokejisté Washingtonu. Capitals fungovala hlavně defenziva. Ze všech třiceti mužstev inkasovali nejméně branek (182). Za celek z hlavního města Spojených států amerických nastoupil do jednadvaceti duelů i nováček Jakub Vrána. Odchovanec Letňan ale momentální působí na farmě v Hershey. Proto se v této sérii z českých hokejistů představí jenom urostlý bek Toronta Roman Polák.

Pittsburgh - Columbus (Sedlák)

Asi nejvyrovnanější dvojicí 1. kola je souboj mezi Pittsburghem a Columbusem. Obhájce titulu se opět mohl spolehnout na schopnosti Sidneyho Crosbyho, ke kterému se přidali tradiční opory Malkin, Kessel či Letang. Dva zápasy za Penguins odehrál i Dominik Simon, který byl ale v pondělí poslán zpátky na farmu. Columbus naopak zažil výsledkovou renesanci. Modrokabátnici se dostali do play off po osmi letech, ale nutno dodat, že s velkým předstihem. Na Východě skončili třetí hned za Tučňáky. Ve čtvrté formaci Blue Jackets plní své úkoly dříč Lukáš Sedlák.

Montreal (Plekanec) - New York Rangers

Loni se do bojů o Stanley Cup neprobojoval, letos si už Montreal postup pohlídal. Kanadský celek se opět opíral o výkony brankáře Careyho Price. Když opora v brankovišti kvůli zranění absentovala, žádný z náhradníků ji nedokázal plnohodnotně nahradit. U Canadiens se také změnila role Tomáše Plekance. Zkušený centr bodově nezářil, ale naopak byl platný v defenzivě. Právě rodák z Kladna může hráč klíčovou roli proti útočným esům Jezdců jako jsou Nash, Kreider či Grabner.

Ottawa - Boston (Pastrňák, Krejčí)

V základní části byl nejlepším českým střelcem (34) a zároveň i nejproduktivnějším hráčem (70). Bostonský David Pastrňák prožil průlomový ročník a na své výkony chce navázat i v play off. Dvacetiletý talent těží ze spolupráce s Marchandem a Bergeronem, jeden čas hrál i po boku krajana Davida Krejčího. Přesto na rozdíl od zmíněné trojice ještě na Stanleyův pohár nedosáhl. Dočká se letos?

Reklama