Hlavní obsah

Edmonton musí rozhodnout o brankářské jedničce

Jirka G. NovákSport.cz

Ožehavou otázku musí řešit vedení hokejového klubu Edmonton Oilers. Týmu se v prvním zápase finále Stanley Cupu zranila brankářská jednička Dwayne Roloson a hlavní trenér Craig MacTavish tak musí rozhodnout o tom, kdo se postaví do branky Oilers v nejdůležitějších zápasech jeho týmu v sezóně. A volba to není tak jednoduchá, jak se může zdát.

Článek

Když se Roloson zranil v posledních minutách prvního utkání, vystřídala jej brankářská dvojka týmu Ty Conklin. Jenže ten předvedl v poslední minutě minelu při rozehrávce puku za brankou, kterou Carolina potrestala vstřelením vítězné branky zápasu. A ačkoliv to nikdo z Olejářů nechce přiznat, velkou důvěru si tím Conklin u svých spoluhráčů rozhodně nezískal.

Až těsně před druhým utkáním finálové série tak kouč MacTavish rozhodne, zda bude v brance Conklin, nebo další gólman v pořadí Jussi Markkanen. "V oba hráče máme naprostou důvěru. Je před nimi velký úkol a celý tým se musí snažit jim to usnadnit," tvrdí neutrálně MacTavish.

Včera měli hráči Edmontonu společné setkání, ale o jeho průběhu nechtěli moc prozradit. "Ujasnili jsme si, že na našem cíli se nic nemění," řekl jen kapitán Oilers Jason Smith. "Musíme se nad to přenést a vyhrávat teď i pro ´Rollieho´," řekl další z lídrů týmu Ethan Moreau.

Oba brankáři jsou připraveni

Oba brankáři jsou podle svých slov připraveni. "Pro každého z nás je to velká výzva. A zároveň je to druhá šance ukázat, co v nás je," řekl Markkanen, jenž nestál v brance Edmontonu od prvního března. Zároveň přiznal, že o celé situaci s konkurentem Conklinem hodně mluvili.

"Pochopitelně budeme pod velkým tlakem. Ale máme tady opravdu dobrý tým a ´Rollie´ nám v mnoha zápasech hodně pomohl. My se teď pokusíme na jeho výkony navázat," dodal finský brankář. Své si řekl i Conklin: "Myslím, že nám kluci věří a každý z nás je schopen vychytat čtyři potřebná vítězství," tvrdí.

Hráči Caroliny se o brankářské problémy Edmontonu nestarají. "Soustředíme se na své výkony, je jedno koho budou mít v brance," říká útočník Ray Whitney. "Ať se děje cokoli, záleží na nás. A my chceme hrát lépe," přidal se jeden z lídrů Hurricanes Doug Weight. "Oba jejich náhradní brankáři jsou schopní, vždyť proto také hrají NHL," dodal hráč, jenž kdysi býval velkou hvězdou Edmontonu.

Conklin? Vzpomeňte na Prahu

Conklin byl po prvním zápase dost kritizovaný, ale trenér Caroliny Peter Laviolette se jej zastával. Dobře si totiž pamatuje jeho výkony na mistrovství světa v Praze 2004, kdy byl jeho nadřízeným coby hlavní trenér USA. Conklin se tehdy ve čtvrtfinále turnaje postaral o senzaci, když vychytal vítězství proti českému týmu v čele s Jaromírem Jágrem.

"Tehdy hrál výborně. V tom zápase s Čechy měl snad 45 zásahů, a pro domácí tým bylo vyřazení šok" vzpomíná Laviolette. V americkém týmu tehdy působil i další člen Hurricanes, útočník Matt Cullen. "Ty byl na turnaji neuvěřitelný, on je opravdu dobrý brankář," přidal své postřehy.

Roloson potvrdil, že se nevrátí

Po všech lékařských vyšetřeních je jasné, že Roloson se do branky v žádném případě nevrátí. Ani kdyby se série protáhla na maximální počet sedmi zápasů. "Ne, není žádná šance," potvrdil listu Edmonton Journal brankář, jenž nadále věří v úspěch svých spoluhráčů.

"Je to jako celé tohle play-off, teď se prostě jen zranil další hráč týmu. Atmosféra a odhodlání v naší kabině se nijak nezmění. Ukáže se, jak semknutý tenhle tým je a že pořád míří za cílem vítězit," dodal Roloson.

Reklama

Související témata: