Hlavní obsah

Carolina podruhé vyhrála, Kaberle pomohl třemi body

RALEIGH

Hokejisté Caroliny dokázali i ve druhém finálovém utkání Stanleyova poháru porazit na vlastním ledě Edmonton, tentokrát 5:0, a v sérii hrané na čtyři vítězství vedou 2:0. Velkou zásluhu na tom měl brankář Cam Ward, který podruhé v letošním play-off udržel čisté konto. V dobrém světle se předvedl i český obránce František Kaberle.

Článek

Ten vstřelil jeden gól vítězů, přidal dvě asistence a byl vyhlášen jednou z trojice hvězd duelu.

Největším otazníkem před první odvetou finálové série bylo, kdo se objeví v brance Edmontonu místo zraněného Rolosona. Kouč MacTavish dal nakonec přednost finskému gólmanovi Markkanenovi. Conklin, jenž se podepsal pod rozhodující branku předešlého duelu, tak zápas v RBC Centru sledoval opět jen ze střídačky.

Vzhledem k tomu, že oba celky začaly hodně zostra a ofenzivně, musel Markkanen hned v úvodu předvést několik zákroků. Stejně jako jeho protějšek Ward, jehož vyzkoušel i Aleš Hemský, jeden ze čtveřice českých hráčů, kteří do utkání zasáhli. Carolinský Josef Vašíček, který má stále problémy s operovaným kolenem, hru opět sledoval pouze z tribuny.

Kaberleho branka byla třetí v play-off

Blízko k prvnímu gólu měli domácí v šesté minutě, kdy se dostali do často nevídaného přečíslení čtyř na jednoho. Přestože jej nevyužili, litovat toho dlouho nemuseli. Edmonton si v obraně nedal pozor ani o chvilku později a tentokrát za to zaplatil brankou. Markkanena překonal po přečíslení dva na jednoho Ledd, kterému ale pomohla nechtěná teč obránce Olejářů Bergerona.

Hosté mohli rychle vyrovnat. Smith však Warda nepřekonal a podobně dopadl i Samsonov ve 25. minutě. Poté se hra díky nedisciplinovanosti Edmontonu přesunula na delší dobu do obranného pásma Olejářů. Přesilovku pět na tři dlouhou 74 vteřin domácí nevyužili a při klasické početní výhodě Brind'Amour trefil levou tyč. Nakonec však Carolina potvrdila, že má nejlepší hru v přesilovce v play-off. Ve 31. minutě překonal Markkanena Kaberle, jenž se tak dočkal své třetí branky ve vyřazovacích bojích.

Ani tentokrát však hosty inkasovaný gól nepoznamenal, spíše naopak. Ward byl ale vynikající, o čemž se hned dvakrát přesvědčil dobře hrající Samsonov. Objev Hurikánů ustál 36 vteřin oslabení tří proti pěti a ve 37. minutě vyřešil i velký závar před svou svatyní, o který se postarala první formace hostí. Pomohlo mu ale i štěstí, neboť Horcoff přestřelil odkrytou část jeho branky.

Hosté dopláceli na disciplínu

Tři vteřiny před konce druhé třetiny domácí zasadili Edmontonu rozhodující úder. Wallinovo nahození prošlo brankovištěm kolem vyjetého finského gólmana a Stillman puk pohotově zasunul za brankovou čáru. Vedení 3:0 už Carolina udržela.

Navíc hosté pokračovali v nedisciplinované hře a Hurricanes je za to trestali. Čtvrtý gól přidal Weight a pátý Ricchi, který tečoval Kaberleho střelu od modré mimo Markkanenův dosah. Postaral se tak o to, že jednatřicetiletý finský brankář nebude na svůj debut v zámořském play-off vzpomínat moc rád. Stal se však prvním gólmanem za 45 let, jenž se premiérového startu dočkal rovnou ve finále.

Výsledek - druhý zápas finále:
Carolina Hurricanes - Edmonton Oilers 5:0 (1:0, 2:0, 2:0)
Branky a nahrávky: 7. Ledd (Staal, F. Kaberle), 31. F. Kaberle (Whitney, Cullen), 40. Stillman (Wallin, Williams), 43. Weight (Recchi, Cullen), 45. Recchi (F. Kaberle, Cullen). Zásahy brankářů: Ward 25 - Markkanen 21/5.
Rozhodčí: McCreary, Watson - Devorski, Sharrers. Vyloučení: 7:9, navíc Laraque (Edmonton) 5 minut a do konce utkání. Využití: 3:0. Diváci: 18.928.
Stav série: 2:0.

Reklama

Související témata: