Hlavní obsah

Minnesota - St. Louis 3:4 PPStav série 1:4Sobotka pomohl St.Louis do dalšího kola, Zuccarello zařídil postup Jezdců

New York

Vladimír Sobotka nádherným průnikem připravil vítězný gól v prodlužení pátého zápasu série s Minnesotou. Navrátilec do NHL tak slaví překvapivý a jednoznačný postup přes favorizované Wild. Newyorští Rangers dokázali třemi výhrami po sobě otočit sérii s kanadským Montrealem a po parádním představení norského útočníka Matse Zucarrella Aasena uzavřeli sérii vítězstvím 3:1 na vlastním ledě.

Foto: ČTK

Vladimír Sobotka (vlevo) v krásném průniku před čtvrtým gólem St.Louis, který znamenal postup v sérii s Minnesotou.

Článek
Fotogalerie

Z počátku to ale na další výhru příliš nevypadalo. Hráči z New Yorku vstoupili do utkání nervózně, v první části byli na ledě horším týmem a střelecká převaha kanadského týmu vyústila také v první branku zápasu. V přesilovce se po výborné práci Radulova za brankou trefil jeho ruský parťák z obrany Alexej Jemelin.

Druhý gól padl opět při nerovnoměrném počtu hráčů na ledě a tentokrát pykali za vyloučení Jordieho Benna hosté. Norský střízlík Zuccarello si zpracoval přihrávku Miky Zibanejada a střelou mezi betony našel snad jediné volné místo ve výstroji Price. Stejný hráč se poté prosadil i ve čtrnácté minutě druhé třetiny. Výbornou přihrávkou mu hodně ulehčil situaci Kevin Hayes a tak Nor zakončoval už do odkryté branky. Opět v tom měl prsty Jordie Benn. Montrealský obránce tentokrát nestihl pokrýt střílejícího Zucarrella a tak velkou část viny za obě branky nese právě on.

Poté už přišly také chvilky švédské legendy Henrika Lundquista, který od třetího zápasu série zavřel branku a chytal opravdu excelentně. V šestém utkání série celkově pochytal 27 střel soupeře a ani v power play, kterou Canadiens zkoušeli na konci zápasu si na Švéda nepřišli. Naopak jedno z posledních nahození zachytil newyorský Derek Stepan a krásným  obloučkem přes celé hřiště pečetil výhru v utkání i postup do druhého kola play off. "Myslím, že to byla parádní série. Těžká, se skvělými momenty na obou stranách. Montreal hrál výborně, hodně nám to ztížil," řekl Zuccarello. "Ale máme super tým. Henrik chytal zázračně, obránci odváděli neuvěřitelnou práci. To, jak se vrhají do střel, je velká inspirace pro nás útočníky a celý tým," dodal devětadvacetiletý rodák z Osla, jehož tým v další fázi narazí na lepšího z dvojice Ottawa - Boston.

Překvapivě v pěti zápasech ukončili sérii s favoritem z Minnesoty hráči St.Louis. Tým trenéra Mikea Yea odčaroval kouzlo jednoho z nejlepších brankářů letošního ročníku NHL Devana Dubnyka a ačkoliv byl v utkáních se St.Louis povětšinou střelecky aktivnějším týmem, dál než k pěti zápasům se mu sérii dotáhnout nepodařilo.

V posledním zápase padlo zdaleka nejvíc gólů z celé série. Skóre otevřel Vladimir Tarasenko a když se k němu vzápětí přidal švédský útočník Alexander Steen, už to s Wild vypadalo bledě. Domácí však nesložili zbraně a ačkoliv ještě deset minut před koncem utkání prohrávali 1:3, tak velkým tlakem v závěru dokázali díky brankám Koiva a Zuckera poslat zápas do prodloužení. V tom se po nádherném uvolnění Vladimíra Sobotky prosadil Magnus Paajarvi a devátým gólem v sezóně pečetil postup St.Louis. "V prodloužení takových šancí moc nemáte. Sobotka to udělal úžasně. S pukem na hokejce je daleko silnější, než byste řekli. Hráč, který mě hlídal, se k němu trochu stáhl, on to viděl a přihrál mi," popsal švédský střelec. "Byl to pak fantastický pocit, když jsem viděl, že puk skončil v síti."

Posledním zápasem bylo utkání San Jose s Edmontonem. V něm nakonec uspěli hostující Olejáři a díky gólům největších hvězd McDavida a Draisaitla se možná trošku překvapivě dostali do druhého kola přes loňského finalistu ze San Jose. Tomáš Hertl by tak mohl být alespoň variantou pro případné doplnění kádru pro mistrovství světa.

1. kolo play off NHL: Východní konference
New York Rangers - Montreal 3:1 (0:1, 2:0, 1:0)
Branky: 23. a 34. Zuccarello, 60. Stepan - 7. Jemelin. Střely na branku: 23:28. Diváci: 18 006. Hvězdy zápasu: 1. Zuccarello, 2. Lundqvist (oba Rangers), 3. Radulov (Montreal). Konečný stav série: 4:2
Západní konference:
Minnesota - St. Louis 3:4 v prodl. (1:2, 0:0, 2:1 - 0:1)
Branky: 19. Suter, 51. Koivu, 55. Zucker - 8. Tarasenko, 11. Steen, 48. Stastny, 70. Pääjärvi (Sobotka). Střely na branku: 37:27. Diváci: 19 228. Hvězdy zápasu: 1. Pääjärvi (St. Louis), 2. Zucker, 3. Koivu (oba Minnesota). Konečný stav série: 1:4
San Jose - Edmonton 1:3 (0:0, 0:2, 1:1)
Branky: 53. Marleau - 21. Draisaitl, 22. Slepyšev, 60. McDavid. Střely na branku: 28:21. Diváci: 17 562. Hvězdy zápasu: 1. Talbot, 2. Draisaitl (oba Edmonton), 3. Marleau (San Jose). Konečný stav série: 2:4

Reklama

Související témata: