Hlavní obsah

Novák je poprvé v kariéře na Roland Garros v osmifinále

PAŘÍŽ

Českému tenistovi Jiřímu Novákovi se dnes na grandslamovém French Open podařilo překonat prokletí třetího kola a poprvé v životě postoupit na pařížské antuce mezi nejlepších šestnáct.

Foto: Novinky s použitím ČTK

Jiří Novák postupuje první český hráč do třetího kola French Open.

Článek

Třináctý nasazený Novák porazil v třicetistupňovém vedru na dvorci číslo jedna v areálu Rolanda Garrose 43. hráče světového žebříčku Ivana Ljubičiče z Chorvatska po setech 6:4, 7:5, 3:6 a 6:2. K vítězství mu gratulovala i tenisová legenda Martina Navrátilová, která v Paříži hraje debla. "Mým prvořadým úkolem bylo eliminovat jeho servis, a to se mi podařilo. Výborně jsem returnoval a myslím, že jsem byl na dvorci o chloupek lepší," řekl po zápase osmadvacetiletý zlínský rodák.

Postup do osmifinále na French Open, který je podle něj nejtěžším grandslamovým turnajem, považuje za svůj obrovský úspěch. Hned na úvod prorazil Novák soupeři servis a vedení v prvním setu si již nenechal vzít. Za stavu 5:4 pak proměnil hned první setbol. Ljubičič znovu přišel o podání i na úvod druhé sady, ve čtvrté hře se mu však podařilo manko stáhnout a poprvé se v setu dostat do vedení. Novák ale znovu prorazil Chorvatovo podání za stavu 5:5 a šel podávat na vítězství v sadě.

V poslední hře druhého setu se mu podařilo odvrátit dva brejkboly a pak stejně jako v první sadě proměnil hned první setbol. Ve třetí sadě se Novák sice dostal do vedení 3:1, Ljubičič mu ale dvakrát po sobě prorazil podání a vyhrál set poměrem 6:3. Rozhodující moment nastal ve čtvrté sadě, kdy Ljubičič za stavu 2:3 ve svůj neprospěch ztratil servis. Novák brejk s přehledem potvrdil čistou hrou a v následující hře při Chorvatově podání proměnil na stavu 30:40 hned první mečbol.

"Jsem rád, že se mi podařilo zachytit jeho nástup na začátku čtvrtého setu, první dva tři gamy byly opravdu náročné. Ale pak si myslím, že jsem ho zlomil," hodnotil Novák. Podle svých slov si dnes velmi věřil. "I kdybychom hráli na pět setů, měl by to dnes se mnou sakramentsky těžké," odhadla česká jednička. V osmifinále jej čeká světová čtyřka Carlos Moya ze Španělska. "Je to jeden z nejlepších hráčů na antuce a vůbec nejlepších hráčů současnosti. Teď už se nepovažuji za favorita a můžu hrát o to uvolněněji. Budu se samozřejmě snažit dostat do čtvrtfinále, což by byl můj životní antukový výsledek," řekl Novák, který porazil Moyu minulý týden na Světovém poháru družstev.

"Teď nemůžu říkat, že mi to strašně pomůže. Můžu taky dostat tři nula na sety," poznamenal český hráč. Pochvaloval si, že se mu v posledních dnech daří. "Balon cítím perfektně na raketě. Teď už nehledím ani tolik na výsledek, ale na to, abych měl radost z tenisu," prohlásil poslední český zástupce ve dvouhrách na French Open.

Reklama