Hlavní obsah

Na Hartovu trofej kandidují Crosby, McDavid a Bobrovskij

Útočník Sidney Crosby má šanci dosáhnout potřetí v kariéře na Hartovu trofej. Hvězda Pittsburghu figuruje mezi třemi finalisty na prestižní cenu pro nejužitečnějšího hráče, které odtajnila NHL. S Crosbym jsou v nominaci také další forvard Connor McDavid z Edmontonu a ruský gólman Sergej Bobrovskij z Columbusu.

Foto: Geoff Burke, Reuters

Kapitán Pittsburghu Sidney Crosby společně s brankářem týmu Marcem-Andrem Fleurym.

Článek

Devětadvacetiletý kapitán Pittsburghu dosáhl na Hartovu trofej již v letech 2007 a 2014. V základní části této sezóny pomohl Crosby obhájcům Stanley Cupu 44 góly, což bylo nejvíce od sezóny 2009/10, kdy jich stihl 51. Stal se nejlepším střelcem soutěže a v kanadském bodování skončil s 89 body druhý, když gólovou sbírku podpořil v 75 utkáních 45 asistencemi.

Právě McDavid kanadské bodování zcela opanoval. Dvacetiletá vycházející hvězda zazářila ve své druhé sezóně ve slavné soutěži rovnými 100 body. McDavid nevynechal ani jeden z 82 zápasů dlouhodobé fáze ligy a připsal si 30 branek a 70 nahrávek. Stal se zároveň prvním hráčem Oilers, jenž pokořil stobodovou hranici, od 104 bodů Douga Weighta v ročníku 1995/96.

V celkem 11 případech si jednička draftu 2015 připsala alespoň tři kanadské body. A právě McDavid, loňský mistr světa s Kanadou, stál také za prvním postupem Edmontonu do vyřazovacích bojů o Stanleyův pohár od roku 2006. Tehdy hráli Oilers finále, museli vstřebat bolestivou porážku 3:4 na zápasy a v dalších deseti sezónách usilovali o play off marně, což McDavid v roli kapitána dokázal změnit.

Mimořádnými výkony se zaskvěl ale rovněž Bobrovskij. Osmadvacetiletý gólman pomohl Blue Jackets k jejich dosud nejlepší sezóně v historii a teprve třetímu postupu do play off. Bobrovskij vychytal 41 výher z celkem 50, jichž Columbus dosáhl, a ovládl statistiky v průměru obdržených branek na utkání (2,06) a procentuální úspěšnosti zákroků (93,1).

Mezi laureáty i Češi

Se sedmi čistými konty byl na dělené třetí příčce za Bradenem Holtbym z Washingtonu (9) a strážcem bostonské branky Tuukkou Raskem (8). Bobrovského vítězná šňůra 14 utkání mezi 29. listopadem a 3. lednem byla druhou nejdelší v historii NHL. Držitelem rekordní série 17 výher je Gilles Gilbert z Bostonu ze sezóny 1975/76.

Rekordmanem, jenž získal Hart Memorial Trophy nejčastěji, je Wayne Gretzky, který byl nejužitečnějším hráčem vyhlášen celkem devětkrát. Oceněnými českými hokejisty byli tři roky po sobě Dominik Hašek a Jaromír Jágr. V letech 1997 a 1998 vyhrál Hašek, jenž tehdy chytal za Buffalo, v roce 1999 si ocenění odnesl Jágr ještě jako útočník Pittsburghu.

Vítěz za tuto sezónu bude vyhlášen 21. června na galavečeru NHL, který se uskuteční v T-Mobile Areně v Las Vegas.

Reklama