Hlavní obsah

Cenu Teda Lindsayho získá Burns, Crosby, nebo McDavid

New York

Kandidáty na Cenu Teda Lindsayho pro nejužitečnějšího hokejistu NHL podle hráčské asociace NHLPA jsou obránce Brent Burns ze San Jose a útočníci Sidney Crosby (Pittsburgh) s Connorem McDavidem (Edmonton). Všichni figurují i mezi finalisty na další prestižní ocenění. Burns má šanci získat Norrisovu trofej pro nejlepšího zadáka soutěže, Crosby s McDavidem kandidují na Hartovu trofej pro nejužitečnějšího hráče podle novinářů.

Foto: Perry Nelson, Reuters

Connor McDavid (97) z Edmontonu přijímá gratulace od svých spoluhráčů.

Článek

Dvaatřicetiletý Burns vládl bekům celé soutěže se 76 body i 29 brankami, které nasbíral v 82 duelech. O bod tak překonal své maximum z předchozího ročníku NHL. Dlouholetá opora Sharks je prvním finalistou na zisk Ceny Teda Lindsayho z řad obránců od roku 2000, kdy byl v nominaci Chris Pronger. Jediným zadákem, který ji obdržel, byl legendární Bobby Orr v roce 1975.

Devětadvacetiletý kapitán Pittsburghu Crosby získal toto ocenění již třikrát v letech 2007, 2013 a 2014. V historickém přehledu jsou před ním jen Mario Lemieux, který má na kontě čtyři trofeje, a Wayne Gretzky, jenž zvítězil pětkrát. Mezi trojnásobnými vítězi je i Jaromír Jágr (1999, 2000 a 2006). Před Jágrem dvakrát po sobě uspěl Dominik Hašek.

V základní části této sezóny pomohl Crosby obhájcům Stanley Cupu 44 góly, což bylo nejvíce od sezóny 2009/10, kdy jich dal 51. Stal se nejlepším střelcem soutěže a v kanadském bodování skončil s 89 body druhý, když gólovou sbírku podpořil v 75 utkáních 45 asistencemi.

McDavid čněl v kanadském bodováním nade všemi. Dvacetiletá vycházející hvězda zazářila ve své druhé sezóně v NHL 100 body. McDavid nevynechal ani jeden z 82 zápasů a připsal si 30 branek a 70 nahrávek. McDavid, loňský mistr světa s Kanadou, stál také za prvním postupem Edmontonu do bojů o Stanleyův pohár od roku 2006.

Vítěz bude vyhlášen 21. června na galavečeru NHL v Las Vegas.

Reklama

Související témata: